Очаква се раздвижване на пазара на труда в България

1209
Очаква се раздвижване на пазара на труда в България

Близо един от всеки пет работодатели отчита положителни планове за наемане на персонал през третото тримесечие на тази година. Нетният обзор на заетостта в България за периода юли-септември e на ниво от +13%, показва изследване на Manpower за тенденциите в заетостта.

Българските работодатели очакват стабилен темп на наемане през третото тримесечие с най-силни планове за назначаване на персонал в сектора ресторанти и хотели и в региона на Пловдив.

Нетният обзор на заетостта отчита подобрение от 5 процентни пункта, спрямо второто тримесечие и е относително стабилен в сравнение със същия период на миналата година. От общо 751 работодатели, които са взели участие в проучването, близо една пета посочват, че възнамеряват да наемат служители през периода юли-септември.

“Важно е да се отбележи, че въпреки че планове за наемане от страна на българските работодатели остават благоприятни, това не означава че свободните работни места ще бъдат заети веднага. В много случаи позициите ще останат отворени, докато не се намери подходящия служител.

Липсата на свободни кандидати с подходящи технически компетенции и умения продължава да бъде предизвикателство и много от свободните позиции, които работодателите имат нужда да запълнят, са онези, изискващи специализиран набор от умения, които са в недостиг на местния пазар”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

„Ако в началото на кризата работодателите се опитваха да се адаптират като изискваха многостранно развити работници, то сега силно търсени стават висококачествените специалисти. Работодателите започват да разбират, че качеството на труда, е от жизненоважно значение за оцеляване в новата конкурентна среда”, допълва Надя Василева.

„Възможностите за търсещите работа са се подобрили значително в региона на Русе. Правят се инвестиции за разширяване на завода за автомобилни части, което ще доведе до наемането на нови служители. Освен това, германски и руски фирми проучват възможността за навлизане в свободната зона, а правителството обсъжда идея за преместването на администрации в Русе.

Допълнително, по ОП „Регионално развитие” ще бъдат инвестирани около 6 млн. лв. за ремонт на пътна инфраструктура в Русенска област. Всички тези капитали неминуемо ще доведат до създаване на нови работни места”, допълва Надя Василева.

Работодатели от всички 10 анкетирани сектора отчитат положителни намерения за наемане през следващото тримесечие, като в 9 от секторите се подобряват спрямо второто тримесечие на годината. На годишна база обзорите се подобряват в 6 от десетте индустриални сектора.

Най-силни са очакванията на работодателите от сектора на ресторантьорския и хотелиерския бизнес, сектора на строителството и този на финанси, застраховане, бизнес услуги и недвижими имоти. От друга страна, работодателите в сектора земеделие, лов, лесовъдство и риболов (+2%) отчитат най-слаби прогнози за наемане през периода юли-септември.

„ Значителното подобрение на тримесечна база, отчетено в сектора минно дело, е вероятно отражение на плановете на Катар за инвестиции на стойност 100 млн. евро, като голяма част от тях ще са насочени към проекти в минния отрасъл”, коментира г-жа Василева.

„Нишовите производства за нови пазари в Азия и Африка, към които част от българските компании се насочиха, обясняват умерения ръст в обзора на производствения сектор. Също така, редица проекти подсилват оптимизма на работодателите в строителния сектор. Лятото е традиционно сезонът на реконструкции и ремонтни дейности по градската инфраструктура. Също така трябва да отчетем и изпълнението на по-големите проекти като първи метродиаметър на метрото в столицата, продължаващите дейности по строителство на автомагистралите „Струма”, „Хемус” и „Тракия.”

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg