Очаква се Великобритания да бъде инвеститор номер 1 у нас за 2007 г.

494
Очаква се Великобритания да бъде инвеститор номер 1 у нас за 2007 г.

Великобритания се очаква да бъде инвеститор номер 1 в България за 2007 година показват предварителни данни на Българската агенция за инвестиции, съобщава БТА.

По обем на вложения от 1992 година до 2007 година на първо място е Австрия с 4 милиарда евро инвестиции, следвана от Великобритания - с около 2.4 милиарда евро инвестиции, с тенденция за увеличаване на сумата при подготовката на окончателните данни на агенцията. Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор на агенцията Стоян Сталев. На трето място по инвестиции от 1992 г. до 2007 г. е Холандия, следвана от Гърция и Германия.

През 2007 година общият обем на 62-та инвестиционни проекта е на стойност е 10 милиарда лева, а общият инвестиционен обем на подпомаганите от агенцията проекти от август 2004 година до декември 2007 година е около 16 милиарда лева.

Около половината от инвестиционните проекти през миналата година са били на български или смесени компании. По новия Закон за инвестициите с подкрепа на държавата ще се ползват инвестиционни проекти в производството, от енергийната сфера - в областта на възобновяемите енергийни източници, във високотехнологичните услуги, здравеопазването и образованието.

Стоян Сталев съобщи, че в агенцията вече има заявени за сертифициране за клас А около 7-8 инвестиционни проекта по новия Закон за инвестициите. Вече има и заявени проекти в областта на възобновяемите енергийни източници.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg