Очакваме излишък от 1.1% от БВП към септември

409
Очакваме излишък от 1.1% от БВП към септември

На база на предварителни данни и оценки към септември 2019 г. се очаква превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма (КФП) да бъде в размер на 1.266 млрд. лв. (1.1% от прогнозния БВП), информират от Министерството на финансите. 

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите и помощите по КФП към септември 2019 г. се очаква да бъдат в размер на 32.808 млрд. лв., което е 74.8% от годишния разчет. Спрямо деветмесечието на 2018 г. приходите по КФП нарастват с 3.645 млрд. лв., като ръст се отчита както при данъчните и неданъчните приходи, така и при постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват основно грантовете по програмите и фондовете на ЕС.


Ръстът при данъчните приходи е в размер на 2.125 млрд. лв., неданъчните приходи нарастват с 1.111 млрд. лв., а приходите от помощи и дарения – с 409.1 млн. лв.

В частта на неданъчните приходи основно се проявява базов ефект в частта на приходите по бюджета на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, поради влезлите в сила промени в Закона за енергетиката от 1 юли 2018 г.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към септември 2019 г. са в размер на 31.542 млрд. лв., което е 68.1% от годишния разчет. За сравнение разходите по КФП за деветмесечието на 2018 г. бяха в размер на 26.5 млрд. лв.

Номиналното нарастване спрямо същия период на предходната година се дължи на по-високия размер на капиталовите разходи (основно поради разходите, свързани с реализирането на инвестиционния проект за придобиване на нов тип боен самолет за българските ВВС), разходите за персонал (увеличение с 10 на сто на средствата за заплати, възнаграждения и осигурителни вноски на заетите в бюджетния сектор и поредната стъпка на увеличение на възнагражденията в сектор „Образование“), по-високи социални и здравноосигурителни плащания (базов ефект от увеличението на пенсиите от юли 2018 г., индексирането на пенсиите от юли 2019 г. и увеличение на здравноосигурителните плащания, заложено в ЗБНЗОК за 2019 г.) и други. 

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 30 септември 2019 г. от централния бюджет, възлиза на 997.5 млн. лв.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg