Очакват 21% ръст на фалитите у нас през 2020 г.

313
Очакват 21% ръст на фалитите у нас през 2020 г.

© Pixabay

Икономически анализатори очакват през следващата година ръст на фалитите на фирми в България с 21 процента в сравнение с 2019 г.

Последствията върху компаниите и увеличението на фалитите ще бъдат подобни на вълната от 2009 г., но с разликата, че COVID-19 засяга много повече държави.

Дългите забавяния на плащанията или големият брой клиенти, които не плащат навреме, може да доведат до несъстоятелност на компаниите.


35% увеличение на фирмената несъстоятелност в глобален мащаб и ефект на доминото след пандемията, прогнозират правни експерти, специализирани в сферата на междуфирмената задлъжнялост.

Рискът от фалити покрива почти всички сектори, особено транспорта, автомобилостроенето, туризма и луксозните стоки, посочва БНР.

Изключения правят само фармацията и IT-сектора, където има по-голяма стабилност.

Анализите сочат, че ако през 2019 г. бизнесът е чакал средно 60 дни, за да получи плащане по реализирана сделка, то през 2020 г. се очаква да се стигне до 66 дни, а през 2021 г.  - до 68 дни.

Това е срокът, в който реално се блокира оборотният капитал, което ограничава бизнеса да заделя повече ресурс за инвестиции, модернизация и развитие на нови продукти.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg