Очакват ни 10 критични години, твърдят енергийни експерти

396
Очакват ни 10 критични години, твърдят енергийни експерти

Следващите 10 години ще бъдат критични при нарастващия недостиг на нефт и газ и неосъществената преоценка на запасите. Това посочи посланик Петър Попчев на кръгла маса за европейските перспективи за енергийно сътрудничество в Черноморско-каспийския регион.

За нас е от изключителна важност осъществяването на проектите АЕЦ „Белене“, „Южен поток“ и „Набуко“, посочи Попчев, който е кореспондент на мрежата на ЕС по енергийна сигурност. Страните около Каспийско море са сред малкото с останали значителни запаси. По изчисления на експерти наличностите в този регион са равни на целите запаси на САЩ, отбеляза експерт.

При цена 115 долара за барел днес е очевидна важността на темата, която сме се събрали да обсъждаме, обърна се към участниците Сашо Дончев от „Овергаз“. Той посочи, че енергийната сигурност и енергийната зависимост днес са теми от първостепенно значение в глобален мащаб.

Участниците във форума, който е организиран от Атлантическия клуб в България, бяха приветствани от министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Черно море е поле на производство и пренос на енергийни ресурси със стратегическо значение за ЕС и по тази причина е важен елемент от европейската енергийна политика, посочи министърът. Европа подкрепя процеса на постепенно интегриране на европейските енергийни пазари, включително на евентуалното разширяване на договора за енергийна общност, така че в него да се включат Молдова, Азербайджан и останалите страни в региона. Русия, без съмнение, ще остане главен доставчик на енергоресурси за ЕС, но се появяват и нови възможности за доставки от страни като Азербайджан и Туркменистан, както и нови пътища, каза Грънчарова и даде пример с тръбопровода „Баку - Тбилиси - Джейлан“.

Министърът по европейските въпроси изтъкна позицията на председателя на ЕК Жозе Барозу, който говори за енергийната ефективност и глобалните промени на климата като за предизвикателства от жизнено значение. Преди една година 27 държави успяха да постигнат консенсус и да съгласуват извънредно амбициозни ангажименти в отговор на тези предизвикателства, отбеляза Грънчарова. Тя подчерта, че идеята е да се стимулира широко и дългосрочно сътрудничество в полето на енергийната ефективност, конкуренцията на доставките и устойчивостта на природната среда.

Дискусията на форума продължава с анализи, представени от експерти, дипломати, политици. Специален гост на кръглата маса е д-р Али Хорам от Института "Равад" в Иран.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg