Очакват се изключително ниски добиви на зърно в Силистренско

391
350 лева за тон трябва да е изкупната цена на пшеницата от новата реколта в Силистренска област, за да могат производителите да реализират минимална печалба. До две седмици се очаква жътвата в района да приключи. Добивите обаче са изключително ниски - едва 219 килограма средно от декар.

Близо половин милион декара са засети с пшеница в Силистренска област. Незапомнената суша обаче попари надеждите на стопаните за добра реколта.

"На вид посевите са добри, но класовете са празни и няма никакъв добив", коментира Иван Динков - председател на ЗК с. Калипетрово.

"Два пъти резултатите са по-ниски от очакваното. За да се компенсират загубите цената трябва да бъде над 350 лв", сподели Енчо Димитров - председател на ЗК с. Бабук.

Най-ниски са добивите в Тутракан, Кайнарджа и Силистра - между 150 и 200 килограма от декар. Заради слабата реколта се повиши цената на зърното. Вече има сделки с ечемик, изкупен по 300 лева тона. Същата цена се спряга и за пшеницата.

Заради продължаващата суша под въпрос е и реколтата от пролетници.

"Царевицата изкласи, слънчогледът и той - един метър е висок и резултатите е видно какви ще бъдат. Още една седмица ако не паднат по-обилни дъждове от порядъка на 15-20 литра и там резултатите даже могат да бъдат по-трагични от есенниците", коментира още Енчо Димитров.

Стопаните са категорични, че не разчитат на компенсации, защото не вярват, че ще ги получат. Тревогата им е дали ще могат да платят рента на член-кооператорите и как ще се издължат на банките.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...