Заради спекулативното поскъпване на яйцата козунакът за Великден ще струва 5.30–5.50 лева за разфасовка от 800 грама, прогнозира председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев в интервю за БНР. "Повишението на цената на яйцата не е нещо ново за нас. Винаги преди Великден знаем за какво става дума. Но това шокиращо поведение, което наблюдаваме тази пролет – от 13–15 стотинки яйцето да отиде на 35 стотинки – очевидно говорим за спекула", коментира Иво Бонев.

По думите му сладкарският бранш реагира бързо и "вече на пазара на сладкарските изделия имаме нови цени, които са с около 10% над предните".

В. Стандарт пък акцентира върху по-скъпото агнешно: „Кайма вместо пържоли за празника“, пише изданието:

„ Агнешко по пазарите вече има, но цената му не пада под 10 лева за килограм. В столицата пък мръвката се продава срещу 12-16 лева. Проверка показа, че за килограм живо тегло фермерите искат между 4.50 и 6 лева. Докато стигне до магазина обаче, цената му скача два и половина пъти“.

За сметка на агнешкото цените на яйцата вече започнаха да падат, отчитат потребители. В момента бройка се търгува най-евтино срещу 29 стотинки, като все още има и цени от над 50 стотинки за яйце. Масовата цена в момента е 34 ст. за средния размер яйца - М.