Одиторите настояват за нов модел на финансовия контрол

937
Одиторите настояват за нов модел на финансовия контрол

Втора национална конференция за състоянието и необходимостта от реформи във вътрешния контрол на България се състоя днес в централата на КНСБ по инициатива на Националния синдикат на икономистите и одиторите в България (НСИОБ).

В дискусията участваха представители на Министерство на финансите и Камарата на вътрешните одиторите в България. Председателят на НСИОБ Ивайло Узунов представи исканията на работещите в областта на вътрешния и външния контрол правителството да инициира, а НС да приеме нови законодателни решения за усъвършенстване на системата и политиката на финансово управление и държавен вътрешен финансов контрол и да бъдат гарантирани адекватни трудови възнаграждения в системата.

Предложението на синдиката и камарата на одиторите е за качествено нов модел на вътрешен одит и фискални разследвания, за да се отговори на обществения интерес в страната и очакванията на европейската общност.

В исканията е записано още и да се присъждат 2% клас прослужено време на вътрешните одитори. НСИОБ ще се бори активно и с всички разрешени от закона средства за защита трудовите, социални и синдикални права на работещите в областта на вътрешния и външен контрол в България, заявяват участниците в конференцията.

Сред присъстващите бяха заместник-министърът на финансите Атанас Кънчев, Людмила Рангелова - директор на дирекция „Вътрешен контрол” в Министерство на финансите, Валерий Павлов, председател на Камарата на вътрешните одитори в България, Цветан Цветков - член на борда на Европейската конфедерация за вътрешен одит, доц. Димитър Динев, председател на Асоциацията за противодействие на икономическите измами, проф.д-р на ик.н. Иван Душанов, председател на Съюза на счетоводителите в България, доц.д-р Татяна Хубинова-Делисивкова – представител на Икономически институт на БАН за постигане на съответствие с изискванията на ЕС; председатели на синдикални организации и регионални съвети на НСИОБ към КНСБ, ръководители на дирекции за вътрешен одит, народни представители от парламентарните групи на БСП, СДС, икономически експерти от политическа партия ГЕРБ, общински съветници.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg