Одобрена е българската позиция за заседание на Съвета на ЕС по транспорт

567
Одобрена е българската позиция за заседание на Съвета на ЕС по транспорт

Правителството одобри позицията на България за заседанието на Съвета на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика, част „Транспорт”, което ще се проведе на 22 март в Брюксел.

Министрите ще обсъдят предложението за регламент относно насоките на Съюза за трансевропейска транспортна инфраструктура, който е част от т. нар. „Механизъм за свързване на Европа” за финансиране на европейските транспортни, енергийни и далекосъобщителни мрежи. За реализиране на механизма се предвиждат финансови средства в размер на 50 млрд. евро за периода 2014-2020 г., от които 31.7 млрд. евро ще бъдат разпределени за транспорт.

Предложението ще допринесе за координирано планиране на инвестициите, за постигане на оперативна съвместимост и по-добро синхронизиране на действията между държавите-членки на ЕС, разположени по протежението на коридорите. Поетапното изграждане на основната транспортна мрежа до 2030 г. и на разширената мрежа до 2050 г. ще позволи на страните прецизно да планират инвестициите си по начин, съответстващ на техните приоритети и с ангажимент към проектите от общ интерес, които имат „европейска добавена стойност”.

България е заинтересована от развиването на една непрекъсната приоритетна мрежа, чието финансиране в голяма степен да бъде осигурено от европейските фондове.

Министрите ще обсъдят и предложението за регламент относно наземните услуги на летищата на ЕС и за отмяна на Директива 96/67/ЕО, който е част от Пакета за летищата. Предложението съдържа нови изисквания за възлагането на подизпълнители, по-ясно дефиниране на ролята на летищните оператори в координирането на наземни услуги, определянето на минимални изисквания за качество и задължения за докладване на качеството на услугите.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg