Одобриха 14 сгради за участие в “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради”.

632
14 са одобрените сгради за участие в проект “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради”.

Те се намират в общините Благоевград, Бургас, Габрово, Добрич, Сандански и София. Това стана ясно на семинар за представяне на проекта, който се проведе на 6 и 7 юли 2007 г. в к.к. Боровец, информират от МРРБ.

Разходите за техническо и енергийно обследване, за проектната документация, съгласуване и издаване на строителни разрешения ще бъдат осигурени за сметка на проект “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради” ще бъдат. На собствениците ще бъде осигурена субсидия, покриваща изцяло стойността на строително – монтажните работи за обновяване на общите части, свързани с безопасността на сградата. До 20 % ще бъде субсидията за строително – ремонтните дейности за обновяване на отделните жилища.

Като допълнителен стимул, едновременно с обновяването на жилищния блок, проектът ще осигури благоустрояване на междублоковите пространства съвместно с общините.
Очаква се конкурсите за техническо и енергийно обследване на сградите да бъдат обявени през следващия месец, а през септември да стартират строителните дейности.

Проект “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради” е съвместна инициатива на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Програмата на ООН за развитие. Чрез него ще се разработи и тества пълният цикъл от обновителни дейности в многофамилни жилищни сгради. Изпълнението му ще подпомогне старта на Националната програма за обновяване на жилищни сгради в България и ще създаде добри практики за изпълнение на Операция “Жилищна политика” от първи приоритет на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013.

Проектът е съобразен с общоевропейската жилищна политика, където идеята за саниране включва не само обновяване на сградите, но и на междублоковите пространства, каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев на семинара. Тази идея е намерила приложение и в Лайпцигската харта за устойчиви европейски градове, подписана от министрите на регионалното развитие на 25 май 2007 г., към която се присъедини и България, допълни зам.-министър Рогачев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...