Одобриха две концесии на находища за строителни материали

1220
Одобриха две концесии на находища за строителни материали

На концесия за 25 г. ще бъдат предоставени два участъка - „Източен" и „Западен", от находището за доломити „Дългия рид". То е в землището на с. Полско Пъдарево, община Нова Загора. Концесионер ще е „Арко импорт" ЕООД. Дружеството ще инвестира в кариерата над 689 хил. лв. Очакваният средногодишен добив е 75 хил. куб. м суровина. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 25 г. е и срокът на договора за добив на гнайси от „Нурмус". То е на територията на селата Кобилино и Черни рид, община Ивайловград. Концесионерът „Булгнайс" ООД ще вложи в кариерата около 305 хил. лв. Прогнозираният среден добив за година е 1000 куб. м гнайси.

Общините Нова Загора и Ивайловград ще получават 30% от концесионното възнаграждение.

Правителството разреши на „Строителни материали" АД да прехвърли на „Екоседиментс" ООД изцяло правата и задълженията по концесията за добив на варовици от „Богданово-запад". Находището е в землището на община Средец. Условията по сключения през юни м. г. концесионен договор остават непроменени.

Дадени бяха и две разрешения за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми.

„Бългериан Майнинг Корпорейшън" ООД ще оперира три години в площта „Чокманово". Теренът с размер 184 кв. км е разположен на територията на общините Смолян и Рудозем. Планираният размер на инвестициите е 237 340 евро, като 20 000 от тях са за мероприятия по опазване на околната среда.

Тригодишно е и разрешението, което получава „Бългериан Минерал Рисорсис" ООД. Дружеството ще проучва площта „Багрилци", разположена в общините Крумовград и Ивайловград. Площта й е 28,1 кв. км, а работната програма предвижда инвестиции за над 1,2 млн. евро. От тях 100 000 ще са за мероприятия по опазване на околната среда.

Правителството разреши също на „Стоун Локъл Груп" в продължение на една година да проучва строителни материали в площта „Камен дол". Тя се намира в землището на с. Смирненски, община Ветово, и е от 0,21 кв. км. Очакваният размер на инвестициите е 55 000 лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg