Одобриха критериите за проекти по две грантови схеми за подкрепа на иновациите

515
Одобриха критериите за проекти по две грантови схеми за подкрепа на иновациите

На днешното си заседание Комитетът за наблюдение на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г." одобри критериите за избор на проекти по две грантови схеми за подкрепа на иновациите.

Грантовите схеми са рамките на Приоритет 1 на Оперативната програма – „Внедряване на иновации в икономиката" и „Подкрепа за обновяване на базата за изследователска и развойна дейност в изследователските организации".

Общият размер на средствата по схемата за безвъзмездна помощ „Внедряване на иновации в икономиката" е 14.5 млн. евро (28 359 535 лв.) и се финансира от бюджета на Оперативната програма за 2007 и 2008 г. Проектите по тази схема трябва да се изпълняват в България, като максималната продължителност е 18 месеца, считано от датата на подписване на договора за безвъзмездна помощ. На практика по тази схема кандидатстващите предприятия ще получават финансиране за внедряване на иновативни продукти, услуги или процеси в реалното си производство.

Грантовата схема „Подкрепа за обновяване на базата за изследователска и развойна дейност в изследователските организации" е с общ бюджет 10 млн. евро (19 558 300 лв.) и се финансира от бюджета на Оперативната програма за 2008 г. И по тази схема проектите трябва да са продължителност не повече от 18 месеца и да се изпълняват на територията на България. По тази схема кандидатстващите организациите ще получават средства за закупуване на ново оборудване за извършване на изследователска и развойна дейност и предоставяне на иновативни услуги на предприятията.

Тези критерии за избор на отделните операции ще послужат за определяне на целевите групи и инструментите на въздействие, въз основа на които ще бъдат разработени детайлни насоки за кандидатстване, съобщават от МИЕ.

Обявите за стартиране на посочените две грантови схеми се очаква да бъдат публикувани в края на месец март 2008 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg