Одобриха План 2007 за Националната стратегия за демографско развитие на България

394
Одобриха План 2007 за Националната стратегия за демографско развитие на България

В Плана за 2007 г. за изпълнение на Националната стратегия за демографско развитие на България (2006-2020 г.), одобрен днес от правителството, са залегнали 11 приоритета и 120 мерки в областта на социалната политика, здравеопазването, образованието, културата.

Част от тях са за насърчаване на раждаемостта, увеличаване на средната продължителност на живота, намаляване броя на емигриращите млади хора в репродуктивна възраст, разработване на национална имиграционна политика, предаде БТА.

Като се отбелязва формиралата се трайна тенденция на отрицателен прираст през последните 15 години, в Плана се посочва, че по предварителни данни на НСИ, в края на 2006 г. населението на България е 7 679 290 души.

За една година в резултат на по-големия брой починали граждани, сравнено с броя на новородените, населението е намаляло с 39 460 души, или с 0.5 на сто. От 2003 г. се наблюдава постепенно увеличение на броя на ражданията - през 2006 г. живородените деца са 73 978, или с 2903 повече от 2005 г.

Наблюдава се слабо изместване на ражданията към по-високите възрастови групи, като делът им при жени на възраст 25-29 години достига близо 32 процента, а при жени между 30 и 34 години - 16.4 на сто.

Като причини за ниската раждаемост са посочени смяната на семейната с извънсемейна икономическа зависимост и форми на производство; икономическата полза от големия брой деца силно намалява значението си за семейството; смяната на селския с градския начин на живот.

Сред най-важните фактори при вземане на решение за раждане и отглеждане на дете са и възможностите за успешна социализация и бъдеща професионална реализация на децата и родителите, доброто здраве, възможностите за образование, квалификация и трудова реализация. Влияние оказват конкуренцията на пазара на труда, осигуряването на заетостта, рискът от безработица, ниските доходи за някои категории труд.

Особено силно влияние върху възпроизводството на населението оказва външната миграция, в която участват предимно младите хора. Ограничените икономически и финансови условия създават трудности за голяма част от българските семейства при отглеждането, възпитанието и образованието на децата. Фактори са и занижено качество на медицинското обслужване, недостигът на детски ясли и детски градини, скъпото образование, несигурната социална среда (престъпност, болести, замърсявания, наркомании).

Предвидените средства за тази година по бюджета на МТСП са съответно 270 735 500 лева и 110 900 000 лева. Ще продължи подпомагането на децата на бедни семейства, като се дава предимство на поемането на издръжката им в детски предучилищни заведения, безплатно столово хранене, подпомагане с учебници, облекло. Ще бъде проведено проучване на тема "Семейни модели, нагласи и фактори, обуславящи решението на младите хора за раждане и отглеждане на деца", се посочва в текста.

Ще бъде стимулирано равенството между половете, както по отношение на трудовата реализация, така и по отношение на отговорностите в семейството, свързани с отглеждането и възпитанието на децата. По бюджета на Агенцията по заетостта за това са предвидени над 3 000 000 лева, а по бюджета на НОИ - повече от 4 000 000 лева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg