Одобриха позицията на България по Дунавската стратегия

931
Одобриха позицията на България по Дунавската стратегия

В рамките на вчерашното заседание на Съвета по европейските въпроси бе обсъдена и одобрена позицията на България по предложения от Европейската комисия План за действие по новата Дунавска стратегия на ЕС, който ще бъде обсъден на двустранна среща на 15 юли т.г. в Брюксел.

Българската делегация, ръководена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, ще изрази подкрепата си за предложените от ЕК приоритетни дейности и проекти, като ще защитава включването на допълнителни, приоритетни за нашата страна проекти.

Между тях са проекти по направлението на Европейски транспортен коридор № 4, газопроводът „България-Румъния", газовата междусистемна връзка „България-Сърбия", разработването на нови и актуализиране на действащи планове за управление на защитени територии по поречието на р. Дунав, изграждането на мрежата от защитени зони по Натура 2000, изграждането на мрежи между съществуващите в региона висши училища, научни институти и изследователски центрове.

Българската страна ще изрази интерес за координация на дейностите по Дунавската стратегия, свързани с развитието на туризма и културния диалог, се казва в официално прессъобщение на пресслужбата на Министерски съвет (МС).

В рамките на заседанието Съветът по европейските въпроси разгледа и одобри проектите на позиции на Република България за срещата на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси и неформалното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Един от основните акценти по време на неформалното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи (ПВР), което ще се състои на 15 и 16 юли 2010 г., ще бъде дискусията относно развитието на Стратегията за вътрешна сигурност на ЕС и в частност инициативата на Белгийското председателство на ЕС за изготвяне на методология за справяне със заплахите за вътрешната сигурност.

В позицията на България се подчертава, че страната прилага проактивния и превантивен подход в борбата с престъпността като рационален начин за предотвратяване на заплахите за сигурността. За постигане на резултати от проактивния подход България ще предложи на министрите на вътрешните работи на ЕС да се подобри обмена на данни в реално време относно дейността на престъпните групи.

По време на заседанието на Съвета по ПВР ще бъде представен и Европейският електронен правен портал, за чието изграждане се работи от началото на 2007 г. Основната идея е създаването на единна точка за достъп - „one-stop shop", за информация и услуги, предоставяни от всички държави-членки на ЕС в сферата на гражданското, наказателното и административното право (вкл. относно адвокати, нотариуси, медиатори, съдебни изпълнители и др.) във всички държави-членки на ЕС. Информацията ще бъде достъпна на официалните езици на съюза.

Съветът по европейските въпроси одобри и допълнение към позицията на Република България за заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси, което ще се проведе на 13 юли 2010 г. в Брюксел. Одобрена бе позицията по отношение на Решенията на Съвета относно наличието на прекомерен дефицит в Дания, Финландия, Кипър и България и Препоръки на Съвета към тези държави с оглед на прекратяването на съществуващия прекомерен дефицит.

България приема предложението на Комисията за Решение на Съвета и Препоръки на Съвета относно мерките, които да сложат край на ситуацията на бюджетен свръхдефицит. България отчита факта, че причините за свръхдефицита на държавния бюджет са адекватно отразени в анализа на Комисията.

Предложените Препоръки на Съвета отразяват реално ситуацията с публичните финанси на България и са в унисон с намерението на българското правителство да сведе бюджетния дефицит под референтната стойност от Пакта за стабилност и растеж през 2011 г. На СЕВ бе одобрена и позицията по отношение на пакета от регламенти, които целят създаване на новата надзорна архитектура в ЕС.

Очаквайте видеоматериали от провелия се вчера в х-л Радисън Българо-Австрийски Бизнес Форум, на когото бяха представени и приоритетите на българската национална позиция по Европейската стратегия за развитие на Дунавския регион! 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg