Одобриха удължаването на схемата 60/40 до края на септември

543
Одобриха удължаването на схемата 60/40 до края на септември

© Pixabay

Правителството одобри постановлението, с което се удължава схемата 60 на 40, тя ще действа до края на септември с нови условия.

До сега са платени 130 милиона безвъзмезно за 160 хиляди работници, подадени заявления са за 300 хиляди работници.

Премиерът Борисов отбеляза, че се подкрепят и малките и големите фирми. До 1 милиард лева ще струва мярката, като подчерта, че това е безвъзмездна помощ за бизнеса.


Право на компенсации за заплати и осигуровки ще получат още сектори от икономиката. Отпада задължението бизнесът да е платил данъците и осигуровките си през тази година, изисква се единствено средствата да са начислени.

За втори път правителството променя постановлението, което позволява бизнесът да получава компенсации, за да запази работните места.

През следващите три месеца частни детски градини и ясли, образователни центрове и здравни специалисти и заведения без договор със Здравната каса също ще могат да кандидатстват.

За сектор "Хотели и ресторанти" отпада задължението да се осигурява допълнителна заетост на персонала след края на подпомагането, която да е равна на срока, за който са получавани средствата от НОИ.

Общо 1 милиард лева отдели правителството по схемата. Очаква се поне половината да бъдат изплатени до септември.

За секторите “Пътнически транспорт въздушен, воден и сухопътен“ и за “Туризъм“ мярката 60 на 40 на практика ще е  80 на 20, тъй като също от днес стартира и още една компенсация, отбеляза министъра на туризма Николина Ангелкова.

"Става 80/20, тъй като допълнително се одобрява за този сектор и 290 лева допълнително на заето лице помощ, която може съвместно да се използва с мярката 60/40. По тази мярка могат да се възползват и лица, които са наети от 1.06. и няма допълнителни ограничения, които са свързани със сезонния характер на сектор "Туризъм", заяви тя.

От снес се отваря за кандидатстване и още една мярка мярката „Заетост за теб„. От 160 милиона лева, 50 милиона са заделени целево за сектор Туризъм,  за наемането на безработни за срок до 3 месеца, отбеляза министър Деница Сачева.

"От сектор "Хотелиерство, ресторантьорство и туризъм" имахме един от най-високите ръстове на регистрирани безработни. 36 000 души са регистрирани като безработни в рамките на този период. Част от тях в последните седмици намират работа, но по последни данни в района на Варна и в Бургас имаме 17 000 души, които са регистрирани безработни в Бюрата по труда и които са от сектор "Туризъм", каза още министърът.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg