Ограничават неформалната икономика

499
Ограничават неформалната икономика

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) създава първия по рода си Национален център за ограничаване и превенция на неформалната икономика, чиято цел е да разработва и прилага мерки и политики за ограничаване и превенция на неформалната икономика. Инициативата е част от четиригодишния проект „Ограничаване и превенция на неформалната икономика", изпълняван от АИКБ по ОП „Развитие на човешките ресурси".

Според АИКБ липсата на координация на национално равнище е една от основните причини усилията и борбата срещу сивата икономика досега да не регистрират необходимия и достатъчен резултат с устойчиви измерения. Тази слабост може да бъде преодоляна посредством институционализирането на усилията, чрез създаването на самостоятелна структура за системни стратегически действия с национален обхват по отношение ограничаването и превенцията на неформалната икономика. Една от тези стъпки е именно изграждането на Национален център за ограничаване и превенция на неформалната икономика към АИКБ.

Той ще бъде базиран в столицата, а дейността му ще бъде подпомогната от шест регионални звена, изнесени във всеки от регионите на планиране - Северозападен, Северен Централен, Североизточен, Югозападен, Южен Централен и Югоизточен. С това на практика се създава национална мрежа за повишаване на обществената информираност за вредите от неформалната икономика.

Регионалните звена ще осъществяват също наблюдение върху секторните и регионалните проявления на неформалната икономика, ще осигуряват обратна връзка и ще регистрират и обобщават подадени сигнали за проявление на неформална икономика, ще организират приемни дни , обучения и други.

Успехът на усилията за ограничаване на неформалната икономика би довело до повишаване конкурентоспособността на легалния български бизнес, до подобряване на условията на труд и до повишаване на жизнения стандарт в страната ни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg