Ограничават тока на Мини "Бобов дол" заради непогасени задължения

364
Ограничават тока на Мини

Снабдяването с електроенергия на Мини "Бобов дол" ще бъде ограничено на 30 август 2007 г. заради непогасени задължения за консумирана електроенергия към ЧЕЗ. За периода от юни 2003 г. досега държавното предприятие е натрупало дългове към доставчика на електроенергия в Западна България за над 5,5 милиона лева, формирани от изразходвана, но незаплатена електроенергия и от неплатено ДДС за консумирана и платена електроенергия.

Общото задължение към ЧЕЗ на 20-те най-големи длъжници на дружеството възлиза на
11 милиона лева, 82% от които са дългове на държавни предприятия. За сравнение, задължението се равнява на сумата, която компанията инвестира в подмяна на електромерите за първото шестмесечие на тази година.

След поредица от предприети мерки за погасяване на задължението на Мини "Бобов дол" за консумираната електрическа енергия, ЧЕЗ ще бъде принудена да пристъпи към ограничаване на снабдяването с електрическа енергия. Това е стъпка, която компанията ще предприеме след многократни разговори и подписани, но неспазени протоколи за разсрочено плащане на задълженията.

„Изчерпахме всички възможни начини за събиране на задълженията от държавното предприятие. За преодоляване на проблема се работи от дълго време. За съжаление, резултат няма”, коментира генералният мениджър на ЧЕЗ за България Любош Павлас.

Компанията е принудена да пристъпи към мярката след като, дори и след намесата на Министерството на икономиката и енергетиката за постигане на приемлив резултат, от ръководството на Мини "Бобов дол" не дадоха сигнал за ясни намерения дълговете да бъдат покрити, макар и поетапно. Въпреки това, в периода до 30 август 2007 г. от ЧЕЗ са готови да проведат конструктивни разговори с ръководството на мините за пълно погасяване или разсрочване на дълга, ако от мините изразят готовност за това.

Политиката на компаниите в рамките на ЧЕЗ в България винаги е била равнопоставена спрямо всички клиенти и процедурата за събиране на задълженията включва ограничаване на снабдяването с електрическа енергия. Със ситуацията и с планираното ограничаване на доставката на електроенергия за Мини Бобов дол са запознати подробно ръководството на държавните мини и представители на Министерство на икономиката и енергетиката.

Ръководството на Мини "Бобов дол" трябва да предприеме необходимите мерки за осигуряване на безопасността в мините и за предотвратяване на евентуални рискове, които биха могли да възникнат. Отговорността за евентуални негативни последици след ограничаване на снабдяването, поради натрупани неплатени дългове, би трябвало да поеме ръководството на мините.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg