Ограничиха бюджетния дефицит до 2%

873
Ограничиха бюджетния дефицит до 2%

Депутатите приеха промените в Закона за държавния бюджет на второ четене. С приетите промени от 1 януари 2012 г. влиза ограничение от 2 % на бюджетния дефицит и до 40 % преразпределителна роля на държавата.

Съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров заяви, че депутатите от групата подкрепят промените. „Гърция около 10 години има дефицит от 2 % и накрая се стига до тази грандиозна криза. Германия възприема следното правило: ако една година има бюджетен дефицит, на следващата година той се компенсира с излишък. Ето това го няма при нас", посочи Димитров.

По думите му, за България бюджетният дефицит е по-голям проблем, в сравнение с другите страни, защото всяка нестабилност в страната се възприема от инвеститорите като нова криза, подобна на тази през 1997 г. „Текстовете не решават проблема до край, но това е стъпка в правилната посока", каза още Димитров.

"Дискусията вече е изчерпана. Промените в Конституцията няма да минат през пленарна зала. Приемането на настоящите текстове и влизането им от 1 януари 2012 г., е едно действие, лишено от смисъл, след като няма да влязат в сила заедно с промените в Конституцията". Това заяви от името на Коалиция за България Румен Овчаров.

Овчаров заяви, че текстовете в закона са лишени от логика, защото те нямат никакво отношение към фискалната стабилност на България. „Няма нито една държава в ЕС, която през 2008, 2009 или 2010 г. да има до 2 % бюджетен дефицит и до 40 % преразпределение от държавата - нито Люксембург, нито Белгия, нито Дания", посочи депутатът. По думите му, това е една абсолютно безсмислена политика, несвързана с реалната икономическа обстановка в страната. Овчаров предложи промените в Закона за държавния бюджет да влязат в сила с промените в Конституцията.

Овчаров посочи, че няма държава в ЕС, която да възприема подобна финансова политика и тя е още по-пагубна, ако бъде присъединена към другите промени, предложени в Конституцията.

„Не знам дали финансовият министър Симеон Дянков и премиерът Бойко Борисов разбират какво ще се случи, ако не дай Боже, промените им минат през пленарна зала. Промените ще се превърнат в универсална изтривалка за всички следващи правителства, за да могат да се оправдават защо се проваля тази или онази политика", смята Овчаров.

Финансовият министър Симеон Дянков също присъства в залата.

След приемане на текстовете той благодари на всички депутати, подкрепили промените, част от инициирания от него т.нар. Пакт за финансова стабилност. „Това е национален проект. Приетите днес промени влизат в сила от 1 януари 2012 година, в мандата на нашето правителство, с което поемаме отговорността за финансовата политика на страната", добави Дянков.

Използвани са материали на БТА и агенция Фокус

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg