Около 1 млрд. работни дни е неползаният отпуск в България

755
Около 1 млрд. работни дни е неползаният отпуск в България

Синдикатите категорично се обявиха против направеното предложение за промяна на режима за ползване на платения годишен отпуск. Предложената промяна е неползваният платен годишен отпуск за предходни години да се използва до края на 2010 г., като в противен случай се губи.

Ако бъде въведена на практика тази промяна, това ще доведе до затваряне на редица предприятия, фирми и учреждения, тъй като по данни на профсдъюза неползваният годишен отпуск възлиза на близо милиард работни дни, казаха от синдиката.

Хората на Желязко Христов предупредиха, че ще се вдигнат на протести, ако бъде прието лансираното преди ден предложение за промяна в плащането на отпуска по болест, според което няма да се изплаща обезщетението за първия ден.

Ръководството на КНСБ категорично не приема манипулацията на управителя на НОИ г-жа Христина Митрева, отправена по адрес на синдикатите на вчерашната пресконференция на НОИ за това, че «синдикатите са почти съгласни с направеното предложение" за промяна в изплащането на болничните, заявиха от профсъюзната централа. Синдикатът се обяви категорично против предложената промяна още при обсъждането на антикризисните мерки в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Редица правителства, включително и настоящето от 2000 г. досега намалиха осигурителните вноски общо с 14%, с което драстично се увеличи дефицитът на НОИ с още 2.5 млрд. лв., припомниха оттам.

Напомняме, че съгласно правната уредба, регламентираща осигуряването при болест - работниците и служителите плащат тези вноски за целия период на осигуряването, а не за части от него, казаха още хората на Желязко Христов.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg