Около 1.2 млрд. евро преки инвестиции до края на 2010-а?

733
Около 1.2 млрд. евро преки инвестиции до края на 2010-а?

Въпреки изключително слабите данни от началото на годината, през последните месеци се забелязва леко подобрение. Очаквам преките инвестиции да достигнат около 1.2 млрд. евро до края на годината след необходимите ревизии. Това каза председателят на Асоциацията за насърчаване на чуждестранните инвестиции Чавдар Александров.

Очаквам основният дял на инвестициите да бъде съсредоточен в промишлеността, енергетиката и недвижимите имоти, последните от които продължават да привличат голяма част от инвестициите в страната въпреки кризата, добави той.

Според него сред базовите индикатори за привлекателност за инвеститорите у нас - данъци, политическа стабилност и цена на труда, България е безспорно конкурентоспособна

„Проблемите ни идват при оценката на инфраструктурата, административната тежест, корупцията и качеството на работната сила. Това са факторите, които трябва да подобрим в следващите години, за да продължим да бъдем атрактивно място за инвестиции в очите на чуждия бизнес.

Смея да твърдя, че виждам положителни сигнали през последната година. Намаляването на корупционния натиск и административната тежест са изключително важни процеси, за които виждам воля в сегашното управление. За съжаление, не е достатъчно просто инвеститорът да дойде с парите си. Започването на бизнес е свързано с много разрешения и изисквания, които създават корупционна среда и отблъскват инвеститори", добави Александров.

„Смятам, че една държава трябва преди всичко да гарантира две основни неща, за да привлича инвестиции - стабилност на решенията на макроикономическо ниво и еднакви правила за всички. Проверките през последните месеци на дейността на ЕРП-тата по-скоро изглеждат като опит за внасяне на ред в една система, в която до скоро такъв липсваше. Ясните правила и спазването на ангажиментите са в интерес както на държавата и гражданите, така и на самите инвеститори", коментира още той.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg