Около 25% от населението у нас е в нетрудоспособна възраст

1728
Около 25% от населението у нас е в нетрудоспособна възраст

Около една четвърт от трудоспособното население у нас е в нетрудоспособна възраст, сочи анализ на БСК. Той очертава тенденциите на пазара на труда и съдържа предложения за реформи, които бяха представени от изпълнителния председател на камарата Божидар Данев.

За 10 г., между двете преброявания, населението ни се е стопило с близо половин милион души, напомни Данев.

Особено тревожен е фактът, че намалява делът на най-младите до 16 г. възраст - от 16.7% през 2001 г. на 14.1% през 2011 г. Все по-малко работещи хора се падат на един пенсионер - съотношението през третото тримесечие на 2010 г. е 1.545, а през второто тримесечие на 2011 г. е 1.484, посочи Данев.

Първо трябва да се възстанови икономиката и след това - пазара на труда, убеден е той.

Наблюдава се и значителен спад на заетостта след 2008 г. - коефициентът намалява с 2 пункта през второто тримесечие на 2011 г. спрямо второто тримесечие на 2010 г., отбеляза председателят на БСК.

Намаляват и новооткритите работни места - за две години с 262 868, а броят на заетите - с 319 600 хил. души. Нараства броят на предприятията без наети лица -150 хиляди предприятия или 46% от активните. Почти една четвърт от работната сила са наети в обществения сектор, 7.4% от всички заети са в сектор "Държавно управление", заяви Данев. Изключително тревожно е нарастването на броя и относителния дял на обезкуражените лица във висше образование от 8 000 души на 10 900 души през 2010 г. спрямо предходната година, посочи председателят на БСК.

Поради ниска квалификация на персонала не можем да усвоим и подарените ни пари от Европа, напомни той. Над 410 000 души в страната са неграмотни, 537 000 души са със завършено начално образование, а 1 591 000 души- с основно, изреди той тревожните данни. Процентът на заетите лица с висше образование у нас е под средното равнище за ЕС, а "сивият сектор" в икономиката на България по различни експертни оценки е с дял от 12% до 35%. Увеличава се миграцията и изтичането от страната не само на образовани и квалифицирани кадри, но и на завършващите елитните средни учебни заведения.

Големият проблем на България е съкращаването на работни места, което е предпоставка за голямата безработица. 85% е ръста на безработицата за 3 години - 2008-2011 г., а ръстът на регистрираната безработица и на обезкуражени лица е 71% за това време, заедно с това нараства и престъпността в страната. По производителност на труда България е на последно място сред страните - членки на ЕС пред последните 6 г. БВП спада, но заплащането расте, напомни Божидар Данев.

Наблюдава се изпреварващ ръст на заплатите в обществения сектор в сравнение с реалния. 92% от активните хора са в градовете и само 8% от тях са по селата.

Изводът е, че ,според тенденцията, ще продължаваме да оголваме работната сила и нейното качество у нас, отбеляза председателят на БСК. Друг проблем е, че произвеждаме хора с висше образование, които не са необходими на икономиката ни, добави той.

От БСК предлагат реформите, въздействащи на пазара на труда да се провеждат паралелно в сферите на трудовото законодателство, здравеопазването, образованието, пенсионната система и др. Препоръчва се въвеждането на ефективно електронно правителство, ускоряване усвояването на средствата по оперативните програми. Трябва да се насърчат инвестициите в разкриването на нови качествени и устойчиви работни места.

Необходимо е да се насърчат инвестициите в развойната, маркетинговата и др. дейности. Задължително трябва да има реформа в образователната система, да се задълбочи връзката между образование и бизнес, да се създадат единни стандарти за специфични професии, да се прилага принципът "парите следват обучавания", да се променят критериите за акредитация на висшите училища и др. Заедно с това трябва да се осъвремени остарялото трудово законодателство и по специално - Кодекса на труда. Това означава да се облекчи процедурата по уведомяване на териториалните дирекции на НАП при сключване, изменение и прекратяване на трудовите договори.

Въвеждането на гъвкави договорни отношения включва също усъвършенстване на използването на срочните трудови договори, въвеждане на гъвкаво работно време и др. Трябва да се провежда и адекватна миграционна политика за преодоляване на деформациите: ограничаване притока на чуждестранни граждани на пазара на труда без необходимото образование и квалификация, ускоряване на издаването на т.нар. "синя карта" за граждани на трети държави с български произход. Постепенно трябва да се конвергира пенсионната ни система с тези на другите страни - членки на ЕС.

От БСК предлагат стимулиране на работодателите да заделят средства за квалификация на техните работници чрез създаване на фирмени и браншови фондове, което означава фокусиране върху качеството на работната сила.

Предложенията на БСК ще бъдат изпратени днес на вниманието на министър-председателя, на министрите на финансите, на социалната политика, на председателя на НОИ и на други отговорни лица от управлението, съобщи Божидар Данев.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg