Около 40 български общини са застрашени от фалит

654
Около 40 български общини са застрашени от фалит

Към края на годината се очаква неизпълнението на общинските бюджети у нас да е между 400 и 450 милиона лева. В около 40 общини, ако не бъдат предприети вътрешни и външни мерки, може да се очаква състояние на фалит. Това съобщи кметът на Добрич Детелина Николова след заседание на Управителния съвет на НСОРБ.

На заседанието е направен анализ на изпълнението на общинските бюджети за шестте месеца на 2009 г. Отчита се спад в местните данъчни и неданъчни приходи. Изпълнението на бюджетите

на българските общини е 41 процента. Намаление на собствените приходи отчитат 130 общини, като в 50 от тях спадът е над 20 на сто. В 14 общини има намаление на собствените приходи с повече от 50 на сто. 44 процента е изпълнението на плана за данъчните приходи средно за всички 264 общини. Посочва се, че с най-добро изпълнение е данъкът върху превозните средства - 35 на сто над плана. Липсата на сделки с недвижимо имущество се отразява върху приходите от налога върху тях и те са намалели в 203 общини.

Спад има и в приходите и доходите от управление на общинската собственост. В 231 общини има намаление на приходите от услуги.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg