Около 40 млн. лв. закъснели заплати изплатени за първото полугодие

1205
Около 40 млн. лв. закъснели заплати изплатени за първото полугодие

Около 40 млн. лв. закъснели заплати са изплатени само за първото полугодие на 2012 г.. Това показва новата електронна система на Главна инспекция по труда.

Откакто съществува т. нар. "черен списък с работодатели" се оказва, че много често фирмите, в които заплатите се забавят повече от три месеца, по-късно обявяват несъстоятелност.

Най-честите жалби и сигнали, които се подават в Инспекциите по труда през последните две – три години, са за забавени заплати. По закон закъснение има, ако възнаграждение не е получено в деня, записан в трудовия договор.

Ако работодателят в момента има затруднения, той отново е длъжен да плати поне 60% от договорената сума, но не и по-малко. В случай, че наетите от него получават минимална работна заплата обаче, той е длъжен да я изплати цялата.

Само за първите шест месеца на годината след проверки на Инспекцията по труда са изплатени забавени заплати за 40 млн. лв. А на фирмите, допуснали това нарушение, са наложени глоби за 1 150 000 лв.

Като позитивна новина в Инспекцията по труда отчитат, че вече случаите на забавени заплати за повече от половин година са много малко, съобщи ТВ7.

Ако, въпреки всичко, работниците не получат парите си и фирмата обяви несъстоятлност, последен вариант остава Фондът за гарантиране вземанията на работниците и служителите в случай на несъстоятелност.

Към 3 август 2012 г. фондът е изплатил над 500 хил. лева гарантирани вземания на над 333 работника и служителя.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg