Около 4800 – 5000 фискални устройства се монтират на ден у нас

1436
Около 4800 – 5000 фискални устройства се монтират на ден у нас

Това съобщи говорителят на агенцията Росен Бъчваров, цитиран от "Фокус". По думите му, ако се запазят темповете за включване на около 4800 – 5000 фискални устройства на ден, крайният срок – 31 март ще бъде спазен.

Общо 210 хил. са касовите апарати в страната. Всички те трябва да бъдат свързани с агенцията до 31-ви март. До нова година това вече направиха аптеките, зърнените търговци и бензиностанциите. Последните обаче трябва да сложат и измервателни уреди на колонките за гориво.

Бъчваров посочи, че целта е това фискално изискване да бъде изпълнено, а не фирмите да бъдат глобявани. „Ефектът, който постигаме, е на две нива. Първото касае чисто фискалните резултати и дистанционната връзка го доказа - с над 700 милиона лева се увеличи данъчната база за Данък добавена стойност(ДДС), а с близо 100 милиона приходите по ДДС от петролния бизнес. Фактът, че бързо нарасна оборотът на малките бензиностанции спрямо големите е ясен индикатор, че дистанционна връзка дава своите преки фискални ползи, похвали се говорителят на НАП.

Втората не по-малко важна полза е, че тази информация, която се обработва електронно ни дава възможност за автоматизиран анализ на риска. С други думи, от големия обем данни ние можем да идентифицираме онези търговци, чийто оборот се отклонява в положителна или в отрицателна посока и да насочим данъчния контрол към определените рискови субекти”, обясни Росен Бъчваров.

Той допълни, че от 2 април НАП ще започне проверки във всеки търговски обект и ако няма връзка на касовия апарат, ще се налагат тежки санкции в размер до 10 000 лева.


 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg