Около 5.5 млрд. евро ще бъдат инвестирани в инфраструктурни проекти до 2009 г.?

305
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов откри в София конференцията “Инфраструктурни проекти, България 2007 – състояние и перспективи”.

Той посочи, че темата на форума е особено актуална сега, месеци, след като страната ни стана пълноправен член на Европейския съюз и сега е моментът тя да защити името си на достоен член на ЕС, защото ще започне реалното изпълнение на редица проекти, информират от министерството.

Има и още едно знаково съвпадение – конференцията се провежда в навечерието на подписването на едно от най-мащабните и дългоочаквани споразумения в областта на инфраструктурата и енергетиката – това за петролопровода “Бургас – Александруполис”, каза министър Гагаузов.

Той припомни пред участниците във форума, че в средата на миналата година правителството прие и изпълнява Национална стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата в Република България за 2006 – 2015 г.

В нея се предвижда до края на мандата на правителството – 2009 г. около 5,5 млрд. евро да бъдат инвестирани в инфраструктурни проекти.
Защото само модернизирането на инфраструктурата ще подобри конкурентноспособността на икономиката, инвестиционния климат и цялостното развитие на страната ни.

Министърът посочи някои от предизвикателствата пред строителния бранш - проблем за много български предприятия ще бъде покриването на стандартите за опазване на околната среда, за качество и безопасност на продуктите. Напоследък се очерта и проблемът, свързан с квалификацията на изпълнителските кадри и изтичането на опитни работници към други страни.

Като анализираме опита на Чехия, Полша и Унгария , можем да прогнозираме, че в следващите години от членството ни в ЕС ще се увеличи делът на строителната продукция, създавана от големите компании.

В тази връзка предстои процес на консолидиране на българските строителни предприятия, който ще доведе до по-голяма конкурентноспособност, по-лесен достъп до обекти извън България и в страната, каза министърът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg