Около 56% от градското население в България притежава собствен компютър

485
Около 56% от градското население в България притежава собствен компютър

Според последните данни на БТК ADSL 56% от активното градско население на възраст между 15 и 55 години притежава компютър вкъщи. Вече над 200 000 потребители ползват БТК ADSL.

Около 65% от всички домашни интернет потребители пък могат да бъдат определени като активни потребители на световната мрежа, т. е. влизат и използват интернет всеки ден. Това показва проучване на интернет пазара, направено от „Маркет Тест“ по поръчка на БТК през май тази година.

Все по-често домакинствата купуват втори домашен компютър и в момента такъв има близо 9% от населението в големите градове. Увеличава се и броят на ползвателите на интернет връзката вкъщи.

Изследването сочи още, че във всяко домакинство с повече от един член поне двама са интернет потребители. Мрежата най-често се използва за електронна поща, търсене на информация или обмен на кратки съобщения (чат).

Данните показват, че 4 години след въвеждането на БТК ADSL на интернет пазара у нас българският телеком вече не се възприема само като телефонна компания.

В средата на 2008 г. над 200 000 потребители са избрали ADSL-а за своя достъп до мрежата. Наскоро компанията регистрира своя 200-хиляден БТК ADSL клиент. Това е Зафирка Дечева от Варна.

За четири години телекомът въведе на българския броудбанд пазар над 20 различни пакета със скорости до 12 мегабита, с възможност клиентите да ползват собствено уеб пространство и електронна поща. От пускането на ADSL пакетите на пазара БТК няколко пъти увеличи скоростта и намали драстично цените на услугата.

Изследването на „Маркет Тест“ показва, че пазарният дял на БТК ADSL сред градското население продължава да се повишава за сметка на ЛАН доставчиците. ЛАН връзките все още съвкупно държат 56% от пазара на домашния интернет, следвани от интернета през кабелна телевизия (20%) и БТК ADSL (18%). Като самостоятелен доставчик обаче БТК остава безспорният лидер на пазара с 18% пазарен дял (спрямо 13% през април 2007 г.).

Средната цена, която клиентите плащат месечно за домашен интернет, не се е променила за една година – от април миналата година до сега тя остава 22 лева (с ДДС).

През 2008 г. обаче се наблюдава значителна промяна в предлаганите средни скорости за тази месечна такса и по-специално в скоростите на БТК ADSL – от 1 Mbps през април 2007 г. (предлагани на цена от 28 лева тогава) на 12 Mbps през май 2008 г. (на цена от 20 лева в момента).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg