Около 6-7 млрд. евро преки чужди инвестиции се очаква да постъпят у нас през годината

472
Около 6-7 млрд. евро преки чужди инвестиции се очаква да постъпят у нас през годината

Около 6-7 млрд. евро преки чужди инвестиции се очаква да постъпят в различни отрасли в страната през 2008 г., съобщи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев на семинар в Добрич днес. Информационният център на депутата в Европейския парламент Илияна Йотова събра бизнесмени, представители на областната управа и общинските власти на семинар на тема "България - добро място за инвестиции", предаде БТА.

България има възможност да се утвърди като център за производство на автомобилни части през следващите години, посочи Сталев, като обясни, че в близки държави като Румъния,
Русия, Турция има големи автомобилни компании.

По думите му все още незаета ниша от инвеститорите е производството на соларни батерии и други съоръжения. Няма реализирани проекти за соларни паркове. Приоритет за агенцията е привличането на чуждестранни инвеститори и в изграждането на ветроенергийни комплекси. Сталев допълни, че агенцията ще насърчава и производители на софтуерни продукти.

Той препоръча общините да насърчават диверсификацията в туризма, тъй като сега има съсредоточаване на инвестиции по Черноморското крайбрежие и в отделни планински курорти. Според Сталев големи възможности има в балнеолечението, защото страната е богата на източници на минерална вода, от които се използват само около 30%.

Агенцията подкрепя 100 инвестиционни проекта за около 15-16 млрд. евро. По тези проекти са разкрити 40 000 работни места, обобщи изпълнителният директор.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg