Около 60 млн. лева са нужни за увеличение на субсидиите за млекопроизводителите

535
Около 60 млн. лева са нужни за увеличение на субсидиите за млекопроизводителите

Две конкретни искания ще отправим на срещата си с министър-председателя утре, каза на пресконференция в националния пресклуб на БТА Димитър Зоров - председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Те ще са за увеличение на ресурса за подпомогане на производството на качественото мляко, за да бъде субсидията целогодишна, както и да се увеличат средствата за изхранването на животни за всички стопани с ферми над 42 животни, добави той.

Зоров уточни, че за да стане субсидията целогодишна, ще са необходими още около 60 милиона лева. Според него, при последната среща между млекопроизводители и млекопреработватели със заместник-министъра на земеделието Светла Бъчварова са постигнати определени формулировки на исканията на бранша.

До края на януари се очаква да бъде решен проблемът с допълнителните квоти за производителите на мляко, тъй като преработвателите рискуват глоба от 27 евроцента на литър мляко, което са изкупили от производител, който не притежава такава квота.

Увеличението на средствата за изхранването на животни е необходимо, тъй като програмата "Деминимус", която субсидира тази дейност при неблагоприятна земеделска година, отпуска общо 7 500 евро за тригодишен период и тези средства няма да са достатъчни за стопани с над 42 животни, уточни Зоров.

До средата на февруари се очаква да бъде готова и предложена за обсъждане Стратегията за развитието на животновъдството.Тази стратегия отрасълът я чака вече две години, посочи Зоров.

Според Георги Тончев - фермер от Велико Търново, липсата на достатъчно суровини води до некачествените продукти на пазара. И останалите присъстващи на пресконференция фермери се обединиха около становището, че секторът "Животновъдство" от година на година търпи загуби и ако не се вземат навременни мерки, се очаква загубите да се увеличават главоломно.

Протестите на млекопроизводителите няма да спрат, докато не се постигнат исканията им, каза Андриян Цаконски. Той съобщи, че през следващата седмица - в сряда – към столицата ще тръгне стадо от 30-35 юници, за да участва в протестите ни, предупреди той.

Според Димитър Зоров около шест процента от фермерите у нас разполагат със стада над 42 животни, но произвежданото от тях мляко е над 30 процента от общото количество.

В срещата с премиера Станишев утре ще участват представители от бранша от Враца, Добрич, Стара Загора, Сливен, Велико Търново, Габрово, Монтана, Благоевград и Софийска област.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg