Около 900 млн. лв. е бюджетният дефицит за февруари

687
Около 900 млн. лв. е бюджетният дефицит за февруари

Към края на февруари бюджетното салдо по консолидираната фискална програма е отрицателно в размер на 1.39 млрд. лв., което се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 1.02 млрд. лв. и по европейските средства в размер на 382.4 млн. лв, показват данните на Министерството на финансите. Само за февруари дефицитът е почти 900 млн. лв., след дупка от 499 млн. лв. през първия месец на годината.

"Дефицитът е в следствие на отчетеното забавянето при изпълнението на приходите през първите два месеца на 2010 г. и по-високите разходи през периода, свързани с нарасналите социално- и здравноосигурителни плащания с 27.3%, капиталовите разходи и субсидиите за нефинансови предприятия, разплащането на задължения към бизнеса от предходната година в размер на около 110-120 млн. лв. стари задължения , както и от дефицита по европейските средства, вследствие на извършените по-високи разходи по предприсъединителните инструменти на ЕС, Структурните и Кохезионния фондове по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони", съобщават от министерството.

Постъпилите приходи и помощи към края на месец февруари са в размер на 3.1 млрд. лв., или 11.7 % от планираните в ЗДБРБ за 2010 година.

Общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) в държавния бюджет към края на месец февруари възлиза на 2.6 млрд. лв., което е 84.1 % от общите постъпления по КФП. Неданъчните приходи и помощите са в размер на 492.3 млн. лв., или 9.0 % от разчета за годината.

Разходите по консолидирания бюджет (вкл. вноската на Република България за общия бюджет на ЕС) към 28.02.2010 г. възлизат на 4.49 млрд. лв., което е 16.7 % от годишния разчет. Спрямо същия период на 2009 г. разходите нарастват с 816.3 млн. лв. (22.2%), в т.ч. ръстът на нелихвените разходи е 802.4 млн. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg