Окончателно: При криза държавата ще поема контрол над рафинерията в Бургас

793
Окончателно: При криза държавата ще поема контрол над рафинерията в Бургас

© Parliament.bg

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предаде БТА.
 
Промените са внесени от "Демократична България". Измененията дават възможност на държавата да постави под оперативен контрол нефтената рафинерия в Бургас, обясняват вносителите.
 
Обектите на критична инфраструктура, представляващи стратегически обекти, от значение за националната сигурност в сектор енергетика, предназначени за производство, преработка, обработка, съхраняване и пренос на нефт, в това число по тръбопроводи, и на енергийни продукти, подлежат на надзор по реда на този закон от министъра на икономиката и индустрията, приеха депутатите.
 
Според измененията, при наличие на заплаха за националната сигурност, злоупотреба с монополно положение или наложени международни ограничителни мерки държавата ще има възможност да поеме оперативното управление на дружеството. Поемането на контрола ще става чрез назначаване на особен представител от държавата. 
 
 
Особеният търговски управител се назначава от министъра на икономиката и индустрията по предложение на консултативен съвет за срок от шест месеца, като този срок може да бъде удължен еднократно за същия срок, посочва БТА.
 
Изброени са условията, на които трябва да отговаря особеният търговски управител, сред които да има не по-малко от пет години професионален опит при управление в областта на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Първоначално се предлагаше да има пет години професионален опит при управление на съответна по вид критична инфраструктура. Крайната редакция на текста беше предложена от Надежда Йорданова от "Демократична България" в пленарната зала, която се аргументира, че "така разширяват изискването за опит на потенциалния особен управител".  
 
В консултативния съвет влизат представители на десет министерства, Комисията за защита на конкуренцията, Държавна агенция "Национална сигурност", различни институции, обясни председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и иновации Мартин Димитров ("Демократична България"). Както има особен управител в сектор енергетика, правим същото в сектор нефтопреработка, обясни той.
 
Изрично са посочени и правомощията на особения търговски управител - поема оперативното управление на критичната инфраструктура, предприема действия по отстраняване на констатираните от консултативния съвет нарушения и предприема действия за запазване на имуществото с грижата на добър търговец. Особеният търговски управител няма право да се разпорежда или да отчуждава имущество на дружеството и да поема финансови задължения, освен в рамките на обикновеното управление и обичайната търговска дейност.
 
Според Стоян Таслаков ("Възраждане") са поставени такива условия за особения управител, които будят недоумение. Той призова направо да кажат името на това лице, което трябва да поеме управлението на "Лукойл", и да разкрият, че искат да сложат свой човек, "за да може да прави далавера в най-печелившото предприятие".
 
Мартин Димитров коментира, че когато няма истински аргументи, започват да се говорят празни приказки от трибуната на Народното събрание. В обществен интерес е този режим да бъде създаден и, ако някога се налага, той да бъде приложен, това е въпрос на национална сигурност, посочи той. Димитров обясни, че идеята на това изискване за пет години опит е да няма политически назначения, да няма сложени случайни хора.
 
Според Цончо Ганев ("Възраждане") в момента се предлага възможност за национализация. По думите му, няколко стотици милиони загуби и след това идва подходящият евроатлантически инвеститор и за един долар или едно евро той може да си купи това предприятие. Няма нищо лошо да национализираме и американските ТЕЦ-ове, каза Ганев.
 
Ивайло Мирчев ("Демократична България") отбеляза, че никъде в предложението на "Демократична България" не става въпрос за национализация. Той посочи, че в Германия има закон, който е много по-рязък по отношение на руските рафинерии и газохранилища. Виждам, че сте притеснени не само за руските интереси, но и за секване на кранчето за финансиране към някои партии, коментира той.
 
Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) обясни, че това, което се предлага в момента, е да се даде механизъм, при който, ако "Лукойл" "се разсърдят и решат да ударят ключа на рафинерията", да може да се назначи особен управител, без да се отнема собствеността. По думите му, предприятието си остава собственост на частния инвеститор, но целта е да се гарантира сигурността на доставките на горива в България. 
 
В хода на дебата се стигна до размяна на обидни квалификации между народни представители от "БСП за България" и Цончо Ганев от "Възраждане". Росен Желязков, ръководещ заседанието, апелира да се въздържат от поводи за подобни реплики. Не само, че сме петък 13-ти, но сме в ретрограден Меркурий и възприятията са объркани, коментира той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg