ОЛАФ, прокуратурата и ЕБВР влязоха в ТЕЦ Марица-Изток 2

861
ОЛАФ, прокуратурата и ЕБВР влязоха в ТЕЦ Марица-Изток 2

Тази сутрин служители на ОЛАФ, представители на българската прокуратура и експерти на ЕБВР влязоха в ТЕЦ Марица-Изток 2.

Целта на посещението им е да се запознаят с документите и хода на развитие на проект "Изграждане на сероочистващата инсталация (СОИ) на блокове 5 и 6 на "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД (ИСПА/КФ мярка № 2001 BG 16 РРЕ 004), чрез който димните газове ще бъдат очистени от серен диоксид (SO2) с най-малко 94% и блоковете 5 и 6 ще бъдат приведени в съответствие с българското законодателство и изискванията на Директива 2001/80/ЕС за ограничаване на емисиите на определени замърсители в атмосферата от големи горивни инсталации.

На 12.12. 2008 г. бе сключен договор между "ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД, консорциум "Идреко-Инсигма" и Министерството на околната среда и водите (в качеството си на Изпълнителна агенция по ИСПА) за "Изграждане (доставка и монтаж на съоръжения и оборудване) на сероочистваща инсталация към блокове 5 и 6 на "ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД за срок от 36 месеца.

За ефективна дата по изпълнение на договорените отношения бе определена 14 януари 2009 година. През септември 2009 година бе приет окончателният вариант на идейния проект за изграждане. Стойността на договора е 85 632 402.70 евро.

Припомняме че в края на миналата седмица специално за агенцията министърът на околната среда и водите Нона Караджова заяви, че българската страна няма никаква вина в случая с тръжната процедура за изграждането на сероочистващи инсталации на ТЕЦ "Марица изток 2". Вината ще се уточни след като приключи проверката от страна на ОЛАФ по повод на подозирани измами и нередности в процедурата. Караджова отказа да коментира дали страната ни вече е изгубила средства по проекта. Близо 36 млн. евро от средствата, нужни за изграждането на инсталациите са от предприсъединителна програма ИСПА.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg