ОЛАФ работи по нов модел на измами с еврофондовете у нас

384
ОЛАФ работи по нов модел на измами с еврофондовете у нас

Най-новият метод за измами с европари у нас, за който предупреждава ОЛАФ, е надуването на цените по проектите, съобщиха от МВР.

Разликата между реалната цена за вноса на машини за месопреработвателната промишленост, например, и отпуснатата по проекта се разпределя между служителите, осигурили одобрението, бенефициента и фирмата, доставчик на оборудването. ОЛАФ разполага вече с между 50-100 такива сигнала от миналата седмица, по които предстои да се работи приоритетно.

Другите три групи от случаи на измами с еврофондовете са класическата схема на групата “Стойков-Николов”, или групи, които биха могли да имат връзка с фалшификаторите, за да получат одобрение за проектите си по САПАРД. Такива измами в размер на 20 милиона евро са били предотвратени след намесата на службата.

15 от 20 сигнала, съдържащи документни измами, с които ОЛАФ разполага, вече са изпратени на българската прокуратура, съобщи Арно Хайнен – разследващ служител на ОЛАФ, който работи в България конкретно по измамите, свързани с програма САПАРД. Той се срещна с министъра на вътрешните работи Михаил Миков, за да обсъдят как да се разследват приоритетно и бързо сигналите за злоупотреби с евросредствата.

Двамата се договориха да изработят каталог на делата, по които се работи в цялата страна, а ОЛАФ да окаже експертно съдействие за по-бързото изпълнение на съдебни поръчки към трети страни, тъй като сега тези срокове са между 4 и 6 месеца.

Арно Хайнен препоръча да се проверят консултантските фирми, които изработват проекти за САПАРД, защото ОЛАФ е забелязала подозрителни съвпадения, като това да се одобрят три проекта в един и същи ден, на една и съща стойност, за фирми от един и същи град, с буквално идентично съдържание. “Да се опитаме да превърнем съмненията в данни и да искаме от прокуратурата да образува досъдебни производства, за да са ефективни доказателствата в съда”, препоръча за бъдещата съвместна работа министър Миков.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg