OLAF разкри злоупотреби за 11,7 млн. евро в България

985
OLAF разкри злоупотреби за 11,7 млн. евро в България

© Pixabay

Европейската служба за борба с измамите (OLAF) разследва няколко случая на предполагаеми злоупотреби с пари на данъкоплатците от ЕС. Става въпрос за над 19,5 млн. евро, неправомерно изразходвани за инфраструктурни проекти в България, Румъния и Унгария.

„OLAF приключи четири разследвания на проекти за модернизация на съоръжения за вода и отпадни води. Представени са фалшиви документи, не са спазени критериите за допустимост на финансирането от ЕС. Открихме построени пречиствателни съоръжения, които никога не са работили. Парите – над 19,5 млн. евро, трябва да бъдат върнати в бюджета на ЕС и да са в полза на гражданите, а не за обогатяване на измамниците”, подчерта генералният директор на OLAF Виле Итала.
 

ЕК потвърди предложението си 7.5 млрд. евро за Унгария да бъдат замразени Европейската комисия съобщи, че потвърждава препоръката си за замразяване на 65 на сто от средствата за Унгария по фондовете за сближаванеБългария е санкционирана за два случая, по които трябва да възстанови 11,7 млн. евро на европейския бюджет. Първият от тях е по анонимен сигнал за нередности по проект за водоснабдяване и отпадни води. OLAF прави ревизия на пет големи договора за строителство и надзор в рамките на проекта и открива, че във фазата на възлагане и изпълнение са представени фалшиви документи. Службата е изпратила съдебна препоръка на властите за възстановяване на 6,9 млн. евро.

Другата злоупотреба е за 4,8 млн. евро – става въпрос за местен проект за пречиствателна станция за отпадни води, завършена през 2012 г. Съоръжението не е пуснато в експлоатация и това представлява риск  за общественото здраве и околната среда, посочват от OLAF.

Неговите експерти са установили документни измами при възлагане на обществени поръчки за модернизиране на инфраструктура за водоснабдяване и отпадни води в Румъния. Европейската служба са поискали от румънските власти възстановяване на 6,5 млн. евро.

Четвъртият случай е свързан със злоупотреби по проект за подобряване на качеството на питейната вода в унгарски град, за който OLAF иска връщане на над 1,3 млн. евро от партньорите по проекта.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg