ОЛАФ води 30 разследвания в България

475
ОЛАФ води 30 разследвания в България

Службата за борба с измамите в Европейския съюз (ОЛАФ) води 30 разследвания по различни случаи в България и преценява дали по други 60 трябва да започнат разследване, заяви днес заместник-говорителят на ОЛАФ Йорг Воян. Той се срещна с група поканени от България журналисти, както и с български журналисти, акредитирани към Европейската комисия.

ОЛАФ е напълно автономна европейска институция, но се води на подчинение на службата, ръководена от заместник-председателя на Европейската комисия Сийм Калас, който отговаря за административните въпроси, одита и борбата срещу злоупотребите.

Като изтъкна, че данните са от юли тази година, Йорг Ваян добави, случаите, с които се занимава ОЛАФ в нашата страна, сега са повече в сравнение с началото на тази година. Той обаче подчерта, че това не е доказателство за повече нередности, свързани с усвояване на европейски средства у нас, а ясен знак за подобреното сътрудничество между България и ОЛАФ. Подобни нещо е наблюдавано и в други страни членки на Европейския съюз като Унгария.

Той съобщи, че сега в ОЛАФ работят няколко специализирани по България сътрудници, сред тях един българин, но в службата няма специален екип, занимаващ се с "български случаи".

Йорг Воян добави, че служителят на ОЛАФ, за когото неотдавна бе съобщено, че ще бъде изпратен в България, не пребивава постоянно у нас, а пътува до страната ни два пъти месечно.

Този служител участва в разследвания от интерес за ОЛАФ, оказва експертна помощ на българските власти как да се процедира в определени случаи и запознава български експерти с опита на ОЛАФ, каза той.

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...