Олио и захар продължиха поскъпването си и през февруари

888
Олио и захар продължиха поскъпването си и през февруари

През м. февруари се засилва възходящият тренд при движението на цената на захарта, като спрямо януари е отчетен ръст на стойностите от 22%. През месеца продължава покачването на цените на олиото и брашното, като поскъпването им на месечна база е около 65%, информират от ДКСБТ.

При цените на варивата, млечните произведения, рибата, свинското и пилешкото месо се наблюдава лек средномесечен ръст в интервала 1 - 3%. Спад на месечна база с около 1 - 1.5% се наблюдава при ориза и месните произведения, а цената яйцата остава без промяна спрямо предходния месец.

През м. Февруари 2011 г. в сравнение със същия месец на миналата година е регистрирано покачване на цената на олиото с 52% и на брашното с 41%. В интервала 20 - 30% е поскъпването на годишна база на захарта, лещата, млечните произведения, рибата и пилето.

По-чувствителен спад на стойностите през тази година е отчетен при яйцата - 28% и кренвиршите - 8%.

През м. февруари'11, спрямо м. февруари'10 са отчетени минимални отклонения в диапазона ±1-2% на цените на фасула, ориза, свинското месо и колбасите. Цената на каймата запазва стойностите си от същия период на предходната година.

Цените на повечето плодовете и зеленчуците, са по-високи през февруари в сравнение с януари. Най-голям ръст бележат цените на зелето - 34% и картофите - 20%. Цените на оранжерийните краставиците са с около 11% по-високи спрямо миналия месец, а средномесечното поскъпване на оранжерийните домати и чесъна е около 3%.

При цените на ябълките и мандарините е отчетено покачване на стойностите с около 6-7%. Спад на цените през февруари, спрямо януари се наблюдава при портокалите - 11% и лимоните - 2,2%, а цената на бананите е без промяна.

Спрямо същия месец на миналата година е отчетен ръст от около 60 - 70% на цената на чесъна и картофите.

Ябълките, бананите и зелето са поскъпнали на годишна база с около 12 - 18%. През февруари 2011 г. се наблюдават по-ниски цени в сравнение със същия период на миналата година на цитрусовите плодове (10 - 20%) и оранжерийните домати и краставици, съответно с 4% и 14%.

Сравнителният анализ на цените на плодовете и зеленчуците през м. февруари за последните пет години илюстрира силното влияние на климатичния фактор, което води до чести колебания в двете посоки в зависимост от конкретните метеорологични условия. Цената на бананите и повечето цитрусови плодове са били най-високи през зимата на 2008 г., когато и на международния пазар беше регистриран ценови скок.

През февруари 2011 г. бананите са по-скъпи в сравнение с предходните две години, но стойностите им не достигат до нивото от 2008 г. Цените на ябълките през тази година са по-високи в сравнение с предходната година, а спрямо 2008 е 2009 г. остават на по-ниско ниво.

Цената на оранжерийните краставици през настоящата година е най-ниската в сравнение със същия месец на предходните четири години, а цената на оранжерийните домати се доближава до нивото от 2008 и 2010 г.

През м. Февруари 2007/2010 г. картофите са се търгували на приблизително еднакви цени, но през зимата на тази година са отчетени стойности, които са най-високите за последните пет години.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg