Олиото и захарта поевтиняват

416
Олиото и захарта поевтиняват

През тази седмица цената на олиото продължи да пада и на едро стигна до 2.87 лв. за бутилка от един литър, докато предиседем дни то се търгуваше по 2.94 лв. а през август за повече от 3 лв. за литър, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Захарта през същия период поевтинява с 2 стотинки и се търгува по 1.50 лв./кг на едро. Брашно, тип "500", понижава цената си с една стотинка и се търгува по 0.81 лв./килограм.
Яйцата поевтиняват и се търгуват на едро по 0.17 лв. бройката. Цената на ориза се покачва с три стотинки до 2.55 лв./кг.

Замразените пилета се продават с 0.3 на сто по-скъпо - средно по 3.91 лв./кг; малотрайните колбаси се търгуват средно за периода по 4.66 лв./кг, а цената на шпековия салам се повишава с 3.4 на сто - до 9.60 лева за кг.Цената на едро кашкавал "Витоша" се е повишила тази седмица сприблизително два процента и достига 9.23 лв./кг; цената на кравето сирене се понижава с 0.14 на сто - до 4.48 лв./килограм.

Оранжерийните краставици се търгуват през тази седмица средно по 1.45 лв./кг по цени на едро. Оранжерийните домати се търгуват без промяна - средно по 0.92 лв. за килограм, макар че миналата седмица паднаха до нива от 0.86 лв./кг. Картофите също запазват цената си и се продават средно по 0.54 лв./кг. Цената на зелените чушки пада с 1.8 на сто до 1,03 лв. за килограм, а цената на червените чушки се повишава с около 10 процента до 1.20 лв. за килограм. Дините поскъпват с около 15 процента и се продават в диапазона 0.36 - 0.40 лв. за килограм, а зелето се търгува по 0.33 лв. за килограм на едро.

Движението на кривата на индекса на тържищните цени към средата на септември повтаря тенденциите, наблюдавани в минали години . С известни колебания през първите четири месеца на годината, индексът повишава нивото си, като най-високи стойностиИТЦ достигна през април. През следващите месеци се наблюдава траен спад на стойностите, като най-ниското ниво е през последната седмица на август, отчитат от ДКСБТ.

Стабилизиранетои намаляването на цените на част от стоките през периода май - юни рефлектира върху стойностите на Индекса на тържищните цени иза периода е отчетен 6 - процентен спад. Типично за тази част на годината е поевтиняването на млечните произведения, плодоветеи оранжерийните зеленчуци. През този период започна намаляването на цената на брашното, а цената на олиото се стабилизира на ниво 3.25лв./л.

По-големи колебания в движението на индекса се наблюдаваха презследващите два месеца. Кривата на ИТЦ през юли имаше възходяща посока и беше отчетен 2 - процентен месечен ръст на стойностите.След лек спад на цената на ориза в края на юни, през юли стойностите отново започнаха да растат и през последната седмицана юли беше регистрирана най-високата цена на ориз за последните години. През същия месец имаше леко увеличение на цената на захарта (около 3 процента), започна плавното движение нагоре на цената на млечните произведения, повиши се и цената на оранжерийните зеленчуци.

От края на юли и през целия месец август стойностите на индексаотново започнаха да падат и през последната седмица на август индексът стъпи на най-ниското до момента ниво - 1.667. Низходящата тенденция на кривата на индекса през август се дължи
на намаляването на цените на брашното, олиото, пилето, полскитезеленчуци, голяма част от плодовете. Леко поевтиняха варивата, а при цената на ориза имаше известно стабилизиране на стойностите.

Наблюденията на ДКСБТ от предходните години показват, че през юли и август индексът бележи своя годишен минимум, в резултат отспада на цените на стоките със силно изразен сезонен фактор, след което започва плавното му покачване. През настоящата година минималните летни стойности на ИТЦ бяха регистрирани през последната седмица на август.

В резултат на трайното поскъпване на цените на хранителните стоки през втората половина на миналата и първата половина на тази година, кривата на индекса имаше постоянна възходяща тенденция, а ръстът на стойностите за този период е 28 процента.

За разлика от миналата година, когато периодът юли - август се характеризира с нетипично за сезона движение на кривата на индекса нагоре в резултат на общата тенденция на поскъпване на основните хранителни стоки, млечните произведения, плодовете и зеленчуците, през лятото на тази година кривата на индекса повтаря тенденциите от предходните години, но се стабилизира на много по-високо ниво.

През първите седмици на септември се наблюдава леко покачване  на стойностите на ИТЦ и стабилизиране към средата на месеца на ниво 1.707 пункта.

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg