Омбудсманът оспорва забраната за пътуване на длъжници

1147
Омбудсманът оспорва забраната за пътуване на длъжници

Омбудсманът Константин Пенчев иска Конституционният съд да отмени текстове от Закона за личните документи, според които длъжници нe могат да пътуват зад граница. Според него текстовете от закона са противоконституционни.

В него е записано, че при дълг над 5000 лв., за който на кредитора не е дадено обезпечение, МВР налага забрана за напускане на страната по искане на съдебен изпълнител. Задължението може да е за неплатени данъци, към гражданин или фирми.

На такива лица, според закона, може да се откаже издаването на задгранични паспорти или да им се отнемат вече издадените, обясняват от пресслужбата на омбудсмана.

Според друг текст от същия член аналогични принудителни административни мерки могат да се наложат на длъжник и в защита на финансовия интерес на частно лице - кредитор, който има да си прибира големи суми, освен ако не представи съответното обезпечение.

Според омбудсмана икономическият интерес не оправдава такава висока степен на защита като в случая - ограничаване правото на свободно придвижване на гражданите. Защитата на правата на кредиторите, както редът и способите за събиране на публично-правни и частно-правни вземания, са уредени в съответните нормативни актове.

Константин Пенчев сочи и несъответствие на закона с чл. 2 от Протокол номер 4 към Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.

"Тези разпоредби потвърждават разбирането и на европейската правна мисъл, че ограничаване на правото на придвижване може да се допуска само в изключителни случаи, но не и по икономически причини", заявява Пенчев.

В момента съдилищата отменят забрани за пътуване заради дългове, но само за Европейския съюз заради правото на свободно придвижване в него.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Христо Петров
# 0
23:02 | 3 February 2011
На 2 януари 2011г подадох молба до Омбудсмана Молбата можете да прочетете на: http://hristopetrov.com/ombudsman.aspx Тя касае следния член на ЗБДС: член член 75 (4) от закона за ЗБДС които гласи: Не се разрешава напускане на страната, а паспорти и заместващи ги документи не се издават на: (4)лица, които са осъдени да плащат другиму издръжка и не са я осигурили за срока на пребиваването си в чужбина. Аз редовно изплащам издръжка за дете и въпреки това имам забрана да напускам стрaната. От 13г живея в САЩ и тук е моят дом. Имам двойно гражданство. По силата на тази забрана аз не мога да се връщам в България. Аз НЕ ДЪЛЖА НИЩО НА НИКОГО. Моята вина според този закон е, че имам задължението да изплащам издръжка на дете, което правя редовно. И само затова имам забрана да напускам България. ... Прочитане на целия коментар В момента подготвям документи за отказване от Българското си гражданство. Можете да прочетете за този абсурд, и всички молби които съм подвал къде ли не на: www.hristopetrov.com
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg