ООН: България е сред основните производителки на канабис

693
ООН: България е сред основните производителки на канабис

Канабис се отглежда незаконно в много държави в Европа. Албания, България и Сърбия са сред основните държави в Източна Европа, в които се отглежда незаконно канабис, се посочва в доклада за 2009 на Международния съвет за наркотиците към ООН.

„Докато отглеждането на европейски канабис изглежда е източникът на растящите количества канабис, откривани в Европа, огромни количества от растението продължават да се внасят нелегално в региона, пише в годишния доклад на съвета.

"Европа е единственият регион в света, в който се внасят значителни количества канабис от други региони като Африка или Азия. Албански канабис се контрабандира по суша по път, който води през Македония и България в Турция и по друг път, който води през Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, Словения и държавите в Западна Европа", отбелязва докладът.

"Западна Европа остава най-големият пазар в света на канабис. Продължава относително високо ниво на трафик на канабис в Източна и Централна Европа. По-голямата част от него, произведен в тези субрегиони, идва от Албания, Черна гора, Молдова и Украйна.

В Албания над 145 000 растения канабис бяха унищожени по време на около 360 операции, при които бяха конфискувани над 3 941 кг канабис през 2008. В България правителството съобщи, че 14 806 кг растения канабис са били унищожени и 1 026 кг канабис са били конфискувани през 2008.

Съветът призовава правителствата в Източна и Централна Европа да засилят усилията си да се противопоставят на трафика на канабис", се посочва в документа. Нов начин на действие за кокаина, използван от трафикантите е бил разкрит през февруари 2008, когато властите в Словакия са открили 164 кг кокаин във вино, доставено от Южна Америка през Германия, отбелязва още докладът.

„Световната организация на митниците съобщава, че кокаинът е бил превърнат в гъста течност и налят в няколко бутилки, последователно декларирани като „червено вино".

Нарастващият брой доставки на кокаин от Южна Америка в държави от Източна Европа отразява относително нови развития в трафика на този наркотик: кокаинът е често вкарван в Западна Европа през Балканския път, традиционно използван за нелегален трафик на опиати.

Нелегалният пазар на опиати в Източна Европа продължава да расте в повечето държави от региона, особено Албания, Беларус, Хърватия, Молдова и Русия, а също и в държавите по Балканския път", сочи докладът за 2009 на Международния съвет за наркотиците към ООН.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg