Операция Жълти стотинки събра над 92 000 лв за нов Дом Възможност

4426
Операция Жълти стотинки събра над 92 000 лв за нов Дом Възможност

© Vivacom

Седмото издание на дарителската кампания Операция „Жълти стотинки“ събра 92 629 лева и 96 стотинки в помощ на „Фондация за социална промяна и включване“. Кампанията на VIVACOM успя да привлече за каузата над 35 бизнес и медийни партньори, както и личната подкрепа на легендарния Йордан Йовчев и на Белослава.

Те станаха посланици на кампанията, привличайки хиляди хора към благородната й мисия. Събраните средства ще бъдат инвестирани за създаване на ново наблюдавано жилище от програмата „Дом Възможност“ за младежи над 18 години, израснали без семейство.

След като навършат пълнолетие, юношите, изживели детството си в институция или приемна грижа, имат нужда от нов дом. Такъв им осигурява „Фондация за социална промяна и включване“ с програмата „Дом Възможност“. Жилището е от семеен тип, наблюдавано е и осигурява на младежите подслон до 2 години, като през това време младите хора се учат на самостоятелен живот и се адаптират към средата извън институцията. 

Социални работници и психолози подпомагат момичетата и момчетата в завършването на образование и търсенето на работа. Вече три години Операция „Жълти стотинки“ се провежда в подкрепа на програмата. Благодарение на даренията, събрани от кампанията през 2014 и 2015 година, наблюдаваните жилища се увеличиха с още едно и вече са пет.

Две от тях са в София, останалите са в Габрово, Бургас и Русе. В тях живеят 25 младежи. Средствата, събрани от кампанията през 2016 година, ще бъдат вложени в създаването на още един „Дом Възможност“ в град Варна, което ще предлага подслон на шестима младежи.

Всяка година около 300 младежи без родители, навършили 18 години, отпадат от системата на Държавна агенция за закрила на детето и са принудени да напуснат домовете. 

Тази година своя принос към Операция "Жълти стотинки" даде и Стелян, който близо две години е обитавал едно от жилищата на програма "Дом възможност", след като преди това напуска социалния дом в Габрово. Той дари 73 лв. Младежът в момента живее и се издържа сам. Негова е и уникална рецепта за кроасани, която работодателят му от заведение в София реализира на пазара. 

Част от младежите, обитаващи жилищата по програмата "Дом Възможност", работят в HOPe Restaurant - заведение за хранене, създадено и управлявано от "Фондация за социална промяна и включване". Освен разнообразно меню, HOPe Restaurant предоставя на своите клиенти и възможността да подкрепят програмата посредством своите поръчки в ресторанта.

Операция „Жълти стотинки“ е национална дарителска кампания, създадена от VIVACOM Fund през 2010 година. Всяка година кампанията набира средства за общественозначима кауза, като от 2014 година каузата е „Дом Възможност“ на „Фондация за социална промяна и включване“. 

Средствата се набират в магазините на VIVACOM и в търговските обекти на нейни партньори и това превръща Операция „Жълти стотинки“ в уникална с достъпността си кампания. Телекомът удвоява събраните в магазинната му мрежа сума, а всеки от партньорите допринася допълнително за каузата.

През 2016 година партньори на VIVACOM в тази инициатива са Ciela, Cinelibri, Colibri, Dental Clinic Petar Duchev, DHL, Domino’s Pizza, Burger King, Grand Optics, Inmedio, KOM, Miele , Mr. Bricolage, Nike, 1 minute, Praktis, Relay, Renault-Nissan, SDI Broker, Sport Depot, Texas Chicken, кино АРЕНА, МЕТРО, Оптики Joy, Пикадили и ФСПВ.

За успеха на кампанията допринасят и медийните й партньори Нова телевизия, dir.bg, Дарик радио, радио FM+, радио Star, списанията Elle, Журнал за жената, Моето дете, Розали и не на последно място по принос - вестник Стандарт.

Подробна информация за кампанията VIVACOM публикува на www.vivacomfund.bg и на официалната Facebook страница на Операция „Жълти стотинки“. Повече за програмата „Дом Възможност“ може да бъде намерена в сайта на ФСПВ

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg