Опознаването и озаптяването на сивия сектор у нас започна

1208
Опознаването и озаптяването на сивия сектор у нас започна

Натрупаната досега информация за сивия сектор у нас по проекта на АИКБ за „Ограничаване и превенция на неформалната икономика" е синтезирана в хиляди страници и това е уникално за България. Това каза Милена Ангелова, ръководител на проекта и главен секретар на АИКБ, на провелата се по-рано днес пресконференция, на която бяха оповестени окончателните резултати от серия национални представителни изследвания сред населението, наетите лица и работодателите.

На срещата бе представен и композитният индекс „Икономика на светло" за 2010 г., която му стойност ще е базисна при изследване на процесите в неформалната икономика за страната ни занапред.

Проектът ще продължи до 2013 г. и още догодина ще бъдат предложени законодателни промени, с които да се ограничи размера на сивата икономика в страната. Милена Ангелова не конкретизира в кои точно сфери да очакваме предложения, но Емилия Ченгелова, ключов експерт „Социолог" по проекта, уточни, че такива ще се направят по линия на всички проявление на сиви практики у нас.

„Има достатъчно събрана информация, която ще се анализира и ще се предложат мерки", уточни Ченгелова.

Основните прояви на неформалната икономика в България са съответно плащанията „на ръка" (в пликче), неплащания на пълен размер данъци върху печалбата, неплащане на пълния размер на осигуровки, нелоялна конкуренция (в т.ч. кражба на технологии, работа с нелицензирани продукти), неспазване на данъчното законодателство, нефактуриране на продажбите и сделките, неплащане на ДДС и контрабанден внос/износ.

Като законодателни успехи досега в тази насока от АИКБ изтъкнаха оказания натиск за въвеждане на ограничения при плащанията в брой, връзването на бензиностанциите с НАП и др.

Асоциацията предвижда да проведе обучение на 4 500 работодатели, а партньорът им по проекта от КНСБ сред 3 000 работници и служители.

Като част от проекта за изсветляване на българската икономика работи и горещ телефон. На него вече има подадени няколко сигнала от граждани, по които от НАП са започнали проверка на случаите.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ааа
# 0
18:05 | 10 May 2011
Ама вие май не схващате? Те самите хора искат да работят в сивия сектор! Предпочитат да си прибират парите за осигуровки вместо да ги дават на държавата.Все пак рекламата на държавата са нашите пенсионери.Ами като гледам тази реклама всеки ден,не ми се иска да играя в нея!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg