Оранжев код в почти цялата страна, наводнение на АМ Тракия

1578
Оранжев код в почти цялата страна, наводнение на АМ Тракия

Високите води на реките Мараш и Мочурица заляха част от трасето на ЛОТ 4 от автомагистрала "Тракия" в близост до ямболското село Воденичане. Наводнени са и близо 1000 декара обработваеми земи.

Комисия от община Стралджа и "Напоителни системи" е направила проверка за наводнението и нанесените щети. Специалистите са установили, че наводнението е причинено от строителите на магистрала "Тракия". Те са запушили реката с временен насип и тръби с малък отвор и са прекъснали предпазните диги, откъдето са прелели високите води на реките.

"Няколко пъти предупреждаваме строителите от такава опасност - да възстановят профила на реката и да възстановят скъсаните предпазни диги. Това го направихме и писмено октомври месец - никаква реакция от тяхна страна", обясни инж. Стоян Стоянов - ръководител на хидротехнически район – Ямбол пред БНТ.

Изпълнителите на участъка от Ямбол до Карнобат на автомагистрала "Тракия" твърдят, че повече от година алармират за възможната опасност. Според тях, ако проведената процедура за сключване на договор с "Напоителни системи" е започнала по-рано, нямало е да се стигне до сегашните наводнения.

Миналото лято правителството отпусна 13 млн. лева за корекция на реките покрай трасето на магистралата, но все още проектантите не са си свършили работата, за да започнат същинските строителни дейности.

Междувременно в 9 часа тази сутрин започва контролираното изпускане на водите на язовир "Елена" в община Харманли. Мярката се налага заради опасения, че и неговата стена може да се скъса и да залее повторно село Бисер. Жителите на потопеното село Бисер, както и на околните Лешниково, Иваново и Надежден са уведомени, информира МВР.

Властите призовават гражданите, които имат неотложни задачи, да не се движат в района на коритото на река Бисерска. Ще има денонощно наблюдение на водите й. Пътят село Иваново - Харманли ще бъде затворен до приключване на операцията, която ще се ръководи от директора на "Язовири и каскади".

Оранжев код е обявен в почти цялата страна и днес, с изключение на 5 области, където е жълт, съобщиха от НИМХ. В почти цялата страна ще вали сняг, като в Западна и Северна България ще духа силен вятър.

В Благоевградска, Хасковска, Ямболска, Бургаска и Варненска области е обявен жълт код. В тези области ще вали дъжд, като в Благоевградска област ще вали дъжд и сняг. Времето е опасно.


 

Всичко по темата Студът

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...