Орешарски: България ще продължи да следва разумна фискална политика

328

Днес, 28 март, министърът на финансите Пламен Орешарски даде брифинг за представители на медиите по повод разглеждането от Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси на Конвергентната програма на Република България.
Конвергентната програма представлява елемент от процеса на многостранно фискално наблюдение от страна на институциите на ЕС и страните-членки.

Изпълнението на програмата има за крайна цел постигане на критериите за членство в Икономическия и паричен съюз (ИПС). Конвергентни програми се изготвят от тези страни-членки на ЕС, които не членуват в еврозоната, какъвто е и случаят с България. Програмата е насочена към изпълнение на целите на Пакта за стабилност и растеж, който институционализира в рамките на ясно дефинирани правила и поддържането на строга бюджетна политика.

За последните десет години България постигна висока степен на макроикономическа стабилност – заяви министър Орешарски. Водеща роля имаше поддържането на стабилна фискална позиция. Още от края на 90-те години страната реализира бюджетни излишъци. За миналата година той възлезе на 3,5 %. За илюстрация, към настоящия момент, България покрива устойчиво 4 от 5-те Маахстрийски критерия, като запазваме увереността, че в средносрочен план сме в състояние да влезем в референтните стойности и по отношение на инфлационния критерий.

Пламен Орешарски потвърди ангажираност за настоящата година да се реализира бюджетен излишък от 2% от БВП. Той поясни, че единствената препоръка на Съвета са била да постигнем по-висок бюджетен излишък за 2007 г., за да съхраним макроикономическата стабилност и да намалим рисковете пред икономиката, идващи най-вече от външните дисбаланси.

Министърът на финансите заяви, че на заседанието е уверил участниците в ЕКОФИН, че българското правителство ще продължи да следва разумна фискална политика за поддържането на макроикономическа стабилност, за улесняване на процеса на конвергенция, както и в отговор на външноикономическите диспропорции и съобразно цикъла на икономиката ни. Той допълни, че е подчертал пред своите колеги, че макар да сме планирали актуализация на заплатите в публичния сектор, техният ръст няма да надхвърли 10%.

В отговор на журналистически въпрос министър Орешарски обясни, че повишаването на заплатите в бюджетния сектор ще бъде обвързано с производителността на труда.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg