Орешарски: Държавата върна част от ДДС върху книгите като дотация от 2 млн. лв.

353
Орешарски: Държавата върна част от ДДС върху книгите като дотация от 2 млн. лв.

Министърът на финансите Пламен Орешарски получи специалната награда на Асоциация „Българска книга” и званието „Рицар на книгата”. От тази година отличието се дава в три категории – за политик, за личност, отдадена в професионалната си работа на книгата, и на журналист, който пропагандира българската книга и книгоиздаването. Управителният съвет на асоциацията е решил първата награда за политик да бъде дадена на министър Орешарски, тъй като той е първият, който след промените от 1989 г. води ползотворен диалог с книгоиздателите за техните проблеми и проявява разбиране, съобщиха от Министерство на финансите.

При приемането на наградата министър Орешарски подчерта, че сред приоритетите на правителството са образованието, науката и културата, а разходите в тях са не само социални, а и инвестиции в конкурентоспособността на икономиката и обществото ни. Той посочи, че един от инструментите на тази политика е стартираната през миналата година програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”.

Основната й цел е чрез обновяване на библиотечните колекции да се активизира интересът към книгата и да се съдейства за развитие на библиотеките като основни центрове на духовност, придобиване на знания и информация. „С тази програма фактически върнахме част от получените средства от ДДС върху книгите под формата на дотация от 2 млн. лв.”, каза Орешарски.

Той уточни, че програмата се запазва и ще се развива и през настоящата финансова година.
Министърът призова да се запази любовта на читателите към книгата и знанието, което е „благородна задача и отговорност не само на държавните институции, а и на всички обществени организации и бизнес асоциации”.

Наградите се присъждат по случай Международния ден на книгата и авторското право – 23 април, за заслуги за развитието на книжния сектор, за утвърждаване на българската книга и четенето като основни фактори за развитието на личността.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg