Орешарски: ЕК смята, че не правим важните реформи

1356
Орешарски: ЕК смята, че не правим важните реформи

"България не прави важните реформи" е оценката на ЕК за изпълнението на конвергентната програма и на националната програма за реформи на страната. Тази констатация бе повторена от депутата и бивш финансов министър Пламен Орешарски на брифинг на левицата в НС, предаде БГНЕС.

Единствената добра новина в доклада е за прекратяването на процедурата за прекомерен бюджетен дефицит, който слезе под 3%, продължи Орешарски. Според него всички други критики и препоръки са доста обезпокоителни. От 2005 - 2006 година досега в тези документи се съдържат най-сериозните критики по отношението на нашите програмни документи за развитието на страната, подчерта Пламен Орешарски. Неговото мнение е, че до този момент оценките са били доста смекчени.

В най-силната област на страната - фискалната политика, има също много критики, добави депутатът. Заплахите за икономическия растеж и жизнения стандарт на българите остават, а в някои сектори дори се задълбочават. Докладът ясно посочва, че правителството е ограничило бюджетния дефицит, но това е станало за сметка на капиталови инвестиции. Неефективността на публичните разходи рискува дългосрочната устойчивост на публичните финанси, особено в областта на пенсионната и здравната система. Тяхната предвидимост и стабилност се подкопават. Според оценките и препоръките - за първи път, откакто сме членове на ЕС, е отчетена толкова лоша събираемост на приходите, подчерта Орешарски.


В доклада на ЕК се казва още, че сивата икономика в България е стигнала 1/3 от БВП, което означава, че от сива икономика се губят 25 милиарда лева, уточни Корнелия Нинова. Казва се още, че фирмите страдат от проблеми, които са констатирани преди няколко години, но правителството не прави нищо за решаването им. Отбелязва се невъзможност България да усвоява пари по ОП "Конкурентноспособност", посочи Нинова. Изводът е, че чрез тази политика на правителството към българския бизнес прави българската икономика неконкурентноспособна и българските фирми не могат да се състезават на европейския пазар, добави депутатът.

Проблемът идва най-вече от укриването на данъци и данъчни измами, с което се ощетява бюджетът. Прави се оценка, че българското правителство не се справя в тази сфера. Нинова припомни за изпуснатата реплика от бившия икономически министър Трайчо Трайков: "по-добре сива икономика, отколкото никаква", което се превърнало в начин на работа на сегашното правителство.

Пазарът на труда е на първо място в провала на сегашното правителство, заяви народният представител Драгомир Стойнев на фона на изводите от доклада. Ние сме на първо място по спад на заетостта в ЕС, трайната безработица е най-висока, на първо място сме и по ръст на младежка безработица, припомни Стойнев. 42% от българските семейства живеят в бедност, сега, може би, трябваше ЕК да посочи, че проблемът с бедността е ключов за нашата страна, добави той. Ние сме и на първо място по критерия "работещи-бедни", продължи Стойнев. Според него по отношение на административния капацитет, правителството разбира реформата като съкращаване на структури. Откакто ГЕРБ управлява, всеки ден по 420 души остават без работа, посочи депутатът част от мрачната статистика.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg