Орешарски - финансов министър на годината на развиващите се европейски икономики

537
Орешарски - финансов министър на годината на развиващите се европейски икономики

Министърът на финансите Пламен Орешарски е отличен от „Emerging Markets” за финансов министър на годината на развиващите се икономики в Европа. “Emerging Markets” е английско издание, което от 20 години следи и представя информация на инвеститори, банки и брокери, които оперират в развиващите се икономики.

Министър Орешарски е награден за водената от него строга фискална политика, която предпазва страната от всякакви популистки ходове, които биха застрашили макроикономическата стабилност. Сред аргументите си „Emerging Markets” посочват още, че ниският процент на преразпределение на БВП на страната е спомогнал за повишаване на икономическата активност и намаляване на безработицата до нива от около 7 %.

Според изданието, водената от финансовия министър на България политика подобрява бизнес климата и пазара на труда в страната, като гарантира съществуването на обвързаност между повишаването на доходите и повишаването на производителността на труда.

„Сравняван със своите колеги, министърът на финансите на България е възприел строга фискална политика. Да отстояваш такава политика е много трудно във всяка държава, но мисля, че той се справи много добре” – е мнението на Дейвид Хеслъм, който отговаря за развиващите се европейски държави в рейтинговата агенция „Fitch Ratings”.

Министър Орешарски няма да има възможността да получи лично отличието. Той няма да пътува и за Вашингтон, САЩ, където ще се проведе редовната годишна среща на Международния валутен фонд и Световната банка, информират от министерството.

Поради ангажиментите си по изготвяне на Бюджет 2008 и стачната обстановка в страната, министър Орешарски ще бъде представляван от зам.-министър Димитър Ивановски.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg