Орешарски: Голямата въпросителна е дали ще удържим дефицита

854
Орешарски: Голямата въпросителна е дали ще удържим дефицита

Искам да видя цялостната макрорамка, така както е форматирана от правителството с ясното съзнание, че на този етап, когато сме едва в полугодието, всяка прогноза крие определени рискове. Това каза пред БНР Пламен Орешарски, бивш министър на финансите.

Актуализацията на бюджета за тази година поставя доста въпросителни. Най-голямата въпросителна е дали правителството ще удържи дефицита, който макар и огромен, все пак би гарантирал в някаква степен следващата година. Ако тези параметри не се реализират в края на тази година, трудно ми е да правя каквито и да е прогнози за следващата година. Трябва да се подобри събираемостта на приходите и малко повече контрол върху разходите, допълни Орешарски.

Трудно е да се говори дали трябва да вземе заем или не, защото това отново зависи от правителството дали могат да контролират публичните финанси. Ако е вярно това, че дефицитът ще бъде под 2.7%, се страхувам, че правителството няма ресурс, с който да финансира този дефицит и тогава трябва да се взема заем, заяви още Орешарски.

Доверието на бизнеса, независимо дали е местен или чужд, е на доста ниско равнище. В другите страни няма чак такъв срив на чуждите инвестиции, въпреки кризата, каза още Орешарски.

Трябва да гледаме и увеличението на приходите и намалението на разходите. Цифрите показват, че имаме сериозно отстъпление в събираемостта на данъците. Винаги съм пледирал за по-малко разходи и съм се борил за това, сега не бих ползвал този инструмент, защото принципно е вярно, че по-малкото разходи са добродетел, но ако държавата си постави за цел да свие достатъчно много разходите, ние няма да можем да излезем от кризата. Затова нека да се свият разходите, но не чак толкова много, уточни Орешарски.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg