Орешарски: Има обективни фактори да е трудна ситуацията

741
Орешарски: Има обективни фактори да е трудна ситуацията

Първо да уточня 2008 г. равнището на публично разходи е най-малко от 38% от БВП и завърши с излишък от 3%. В цялата ни история излишъци от 3% не са правени, каза бившият финансов министър от правителството на Тройната коалиция Пламен Орешарски пред БНР.

Ако го нямахме този фискален резерв какво щяхме да правим сега при този дефицит. Има много обективни фактори, които правят много трудна ситуация на всеки финансов министър при тези външни обстоятелства, подчерта Орешарски. Приключихме със 7.5 милиарда по-малко. Във всеки един момент има неразплатени разходи, каза той. Моите критични бележки са към демонстрирането самочувствие и охлаждане на икономиката при тези рестрикции.

От прегряване на икономиката рязко се мина към охлаждане и се стигна фирмите да не могат да си плащат данъците и да съкращават работници. Приет беше неадекватен държавен бюджет, за първи път няма буфери. Необходимо е да се управлява предпазливо и да се настроят буфери, които да поемат проблемите, е съветът на Орешарски.

Доста прибързано е решението за увеличаване на здравносигурителните вноски, прави се защото няма буфери, уточни бившият финансов министър. Има несигурност във вземането на решения, характеризира правителството той. Прочетох хипотеза, че резервът на НЗОК от 850 млн е заложен на МВФ, не вярвам на такива хипотези, категоричен е бившият финансов министър. Когато се прие закона за държания служител се прие заплатите на държавните служители да не са високи, но държавата да поеме осигуряването им.

Държавните служители получават в пъти по-малко от работещите същото в частния сектор. По-честно е правителството да каже нямаме пари и ще намалим заплатите на държавните служители, т.е. ще им намалим осигуровките.

Корупция аз чувам от началото на 90-те години и в нашия регион преекспонираме, но трябва да има доказани неща, а безспорно има такива. Аз познавам повечето от моите колеги в УНСС, но не познавам Алексей Петров, каза Орешарски в отговор на въпрос като преподавател в икономическия университет дали познава Петров.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Eмил
# 0
17:03 | 14 March 2010
Не изключвам утре или вдруги ден, когато Б.Б. уволни С.Дянков да отправи оферта към Орешарски за м-р ва финасийте. Разбира се , той едва ли ще се съгласи на подобна кауза пердута!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg