Орешарски: На никого няма да се увеличават заплатите тази година в рамките на това правителство

415
Орешарски: На никого няма да се увеличават заплатите тази година в рамките на това правителство

Финансовият министър Пламен Орешарски каза по време на среща на ръководството на КНСБ с представители на работещи в социалните домове във връзка с исканията им за увеличаване на заплатите, че на никого няма да се увеличават заплатите тази година в рамките на това правителство.

По-късно пред журналисти той уточни, че единственото увеличение ще бъде в рамките на планирания ръст от 10 на сто на бюджетните заплати от юли. Работещите в 72 социални дома искат 20 процентно увеличение на заплатите от 1 януари 2007 година, съобщава БТА.

Сега средната брутна заплата в сектора е 259.5 лева и е най-ниската заплата сред всички делегирани от държавата на общините дейности.

На продължаващата вече близо 3 часа среща в КНСБ се обсъжда подготовката на процедура за ефективни стачни действия на работещите в социалните домове.

В срещата участват заместник-социалния министър Иванка Христова. Финансовият министър посочи, че до сега във ведомството са постъпили искания за увеличение на заплатите от работещи в различни сектори на обща стойност 1.2 млрд лв.

Според Орешарски сега не е най-подходящият момент за исканията на работещите в социалните домове за увеличаване на заплатите, защото е средата на бюджетната 2007 г. и е започнала подготовката на бюджета за 2008 г.

Освен това е предвидено 10 процентно увеличение на заплатите във всички бюджетни сектори от юли, както и е предвидена възможността предприятията, при оптимизация на дейността си, да могат да увеличат допълнително възнагражденията на работниците.

Финансовият министър препоръча на участниците в срещата да не се увличат по модата на исканията за увеличаване на заплати.

Според него ако се удовлетворят всички искания може да се стигне до ситуация на печатане на пари, при която номиналните доходи ще растат, а реалната покупателна възможност ще става все по-малка и страната ще се върне в периода 1996-97 година.

Орешарски припомни, че сега около 70 на сто от бюджета отива за заплати и социални дейности.

Заместник-социалният министър Иванка Христова съобщи, че социалното ведомство е изпратило в искане до финансовото министерство за увеличаване на разходния таван в бюджета за 2008 г., като предложението е от следващата година заплатите в сектора да бъдат увеличени с 20%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg