Орешарски: Не сме обезпокоени от негативни влияния за икономиката на страната

399
Орешарски: Не сме обезпокоени от негативни влияния за икономиката на страната

Наблюдаваме много внимателно макроикономическото развитие на страната, особено на фона на ипотечната криза в САЩ и влиянието й в страните от Стара Европа. На този етап не сме обезпокоени от непосредствено силни, негативни влияния - не очакваме в обозримо бъдеще силно негативни влияния върху икономиката в страната, каза в парламента министърът на финансите Пламен Орешарски.

Цялостната макроиконочмическа и фискална политика е насочена към макроикономическата стабилност на страната и затова се използват ключови инструменти - например положителни
бюджетни салда. Освен това имаме висок икономически растеж и рекордни чужди инвестиции, каза Орешарски.

Нарастването на брутния външен дълг е функция на частния сектор и от над 100 през 1997 година сега той е под 20% от БВП, като това е сред най-добрите постижения в 27-те страни
членки на ЕС, допълни министърът, цитиран от БТА. Анализът ни за междуфирмената
задлъжнялост не съдържа индикации за особено тревожни изводи, защото частните фирми обезпечават този дълг съобразно добрите банкови практики, каза Орешарски.

България постигна най-добрата сделка от всички страни - кредитори на Ирак - други държави, освен че направиха значителни редукции, разсрочиха събирането си с 23 години, заяви финансовият министър.

В своето питане депутатът Христо Минчев посочи, че България ще получи от Ирак само 360 млн. долара от дължимите 3.6 млрд. долара.

Депутатът каза още, че за няколко месеца капитализацията на дружествата на Фондовата борса се е стопила с 32%, като е паднала на 23 млрд. лева. Инфлацията на годишна база е
вече над 14%, но хранителните стоки са поскъпнали с 24%, като, например, цената на олиото е скочила със 100%. Междуфирмената задлъжнялост вече е 90 млрд. лв., а всеки вложител в банка е загубил 7 на всеки 100 лева, допълни Минчев и заяви, че са необходими спешни антикризисни действия.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...