Орешарски: Нито бюджетът ще рухне, нито ще загубим много, ако го няма "Кремиковци"

453
Орешарски: Нито бюджетът ще рухне, нито ще загубим много, ако го няма

Няма нито да спечелим, нито да загубим от затварянето на безмитните магазини. Въпросът е в поредната критика от Брюксел по отношение на безмитната търговия на сухопътните граници. Това заяви финансовият министър Пламен Орешарски в предаването "На 4 очи" по Нова телевизия.

По думите му около 50% от оборота на магазините по границите ни се извършва именно на тези 2 пункта, а държавата ни не е успяла да убеди партньорите ни от ЕС, че те не са източник на т. нар. "сиви доходи", както смята Брюксел. Според Орешарски трудно се прави разграничение между търговията на безмитните магазини и чистата контрабанда, което е доста тъжен факт.

На въпрос дали ще бъдат изплатени исканите компенсации на магазинерите след затварянето на безмитните магазини, Орешарски уточни, че такива компенсации няма да има и всички търговци ще трябва да приемат законовия риск. Все пак се затварят магазините само на сухопътните ни граници, допълни финансовият министър и поясни, че не е изчислявано колко биха стрували на държавата подобни компенсации.

На въпрос, отправен от икономиста Георги Ганев (председател на УС на макроикономическата асоциация), относно т. нар. валутно-курсов механизъм 2, а именно "Защо страната ни закъснява", Орешарски отговори: "Кой е поставил предварителни срокове за това?". финансовият министър допълни, че в момента сме в процес на преговаряне с ЕС относно това дали страната ни е готова да се присъедини към еврозоната. Водим диалог с европейската централна банка и предполагам, че развитие ще има още тази година, допълни финансовият министър и уточни, че има процес на подготовка за влизане в еврозоната и ако България не е подготвена, това може да изиграе лоша шега на страната ни.

Запитан какво ще отговори на Брюксел на 22 февруари относно отчетите, които страната ни трябва да даде на ЕС, Орешарски отговори, че ще каже просто и ясно, че ситуацията около проектите ИСПА и Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" е чиста. Ще обещаем укрепване на финансовото управление и контрол във фонда.

По повод актуалния въпрос за вота на недоверие заради корупцията, поискан от опозицията, Орешарски коментира, че това си е право на опозицията, но според него тази тема не е адекватно избрана. Това е обществен проблем, а не толкова проблем на правителството, допълни финансовият министър. На въпрос защо са ни ниски доходите, той поясни, че те отговарят приблизително на нашата продуктивност. По думите му по-голямата част от обществото имат погрешното мнение, че доходите зависят от правителството, а те всъщност зависят от бизнеса. Не е реалистично да очакваме рязка промяна в доходите, допълни финансовият министър. в момента основните приоритети на правителството са предпоставки за бизнес у нас, за навлизане на чужди инвестиции, като по този начин се увеличат доходите, каза Орешарски.

Онова, което зависи от правителството и което то направи, беше да намали данъците - корпоративният и личният с по 10%. Не очаквайте правителството да купи нови машини за "Кремиковци", това време свърши в края на 80-те години, категоричен бе Орешарски.

На въпрос "вярно ли е, че държавата ни губи 80-100 млн. лв. от невнесен ДДС за горива", финансовият министър бе категоричен, че това не е вярно. По изчисление губим 1% от ДДС, поясни той и допълни, че 100% събираемост едва ли може да бъде постигната.

По повод голямата драма, разиграла се в "Кремиковци" финансовият министър без никакво притеснение даде своята оценка: " Нито бюджетът ще рухне, нито държавата ще загуби много, ако го няма заводът".

За финал, Пламен Орешарски обеща увеличение на доходите на пенсионерите с 9%, което трябва да се случи през лятото, колкото до бюджетните служители, обещаните проценти бяха 10 на сто, без да има съкращения. Той допълни, че за бюджет 2008 са предвидени 400 млн. лв. за здравеопазване и 500 млн. лв. за образование, които всъщност са и двата акцента, които набеляза правителството за бюджет 2008.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg